Румен Радев призова българите в САЩ да се върнат у нас

Президентът Румен Радев проведе среща с българите, живеещи в Ню Йорк. Той ги призова да се върнат в родината си и да се борят за нея.

Пред сънародниците ни в Голямата ябълка Радев с тъга отбеляза, че българите в чужбина стават все повече. Пред тях той заяви, че те трябва да бъдат част от живота в България не само духовно, но и като активни участници в него и в неговите обществено-политически процеси.

Срещата се проведе в Генералното консулство на България, където президентът Радев отбеляза Деня на независимостта, поздравявайки останалите ни сънародници за празника. Той не пропусна да отбележи и друг паметен момент от историята на страната ни, а именно – Съединението, подпечатано от предците ни по бойните полета на Драгоман и Сливница, но с кръвта на “масово завърнали се българи”.

“Затова, когато българите зад граница ми зададат въпроса “Кога ще се оправи България, за да се върнем?“, ще им кажа: Заповядайте – борете се за България, тя е ваша родина“, отбеляза Румен Радев.

Президентът е на мнение, че за да имат стимул да се върнат, българите в чужбина трябва правото и възможността да участват в политиката и обществените процеси. Той отново припомни едно от своите предложения, според което българите, придобили двойно гражданство в ЕС или държави като САЩ и Канада, да могат да се кандидатират за депутати, президент и вицепрезидент. Той даде за пример повечето развити държави, където това е позволено.

Радев е на мнение, че българите с високо образование и престижни професии зад граница биха могли да бъдат полезни на България. “България има нужда от непримирими хора и от необратимост на демократичните процеси”, заяви Румен Радев.

В Ню Йорк президентът отново призова за свобода на медиите, прозрачност при институциите и върховенство на закона, но и по-активно гражданско общество. Той спомена, че са важни не само еврофондовете и инвестициите, но и в какво биват влагани те от страна на властта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *