Очаква се да бъде обявена грипна епидемия у нас

В България ще бъде обявена грипна епидемия в цялата страна. Това потвърди пред БНТ главният държавен инспектор Ангел Кунчев, който разкри подробности за ситуацията у нас в конкретния момент. Кунчев обаче не пожела да се ангажира с прогноза за конкретен момент, в който епидемията ще бъде обявена.

Според думите на Ангел Кунчев, новият грипен вирус, носещ името “Канзас”, вече е успял да зарази повече хора от т.нар. свински грип. Може да се каже, че това са двата основни щама, които в момента са разпространени най-силно на територията на страната.

Специалистите очакват пикът на грипните заболявания у нас да се случи в началото на месец февруари. За някои определени грипни вируси, повече от половината проби са с положителен резултат. За първи път през годината в някои градове се обявява грипна ваканция, още преди да има грипна епидемия.

Според Ангел Кунчев, при децата и подрастващите се забелязва по-висока заболеваемост в момента, отколкото при възрастните.

В момента грипна епидемия има обявена в Монтана, Дупница и Сапарева баня. Смята се, че съвсем близо до обявяването на епидемия са Бургас, Сливен, Пловдив, Кюстендил и Хасково.

Междувременно доц. Георги Попов от ВМА предупреждава да се пазим от грипа, защото това е инфекция, която се развива бързо и може да доведе до бърза смърт. Той напомни, че при неправилно лечение, грипът може да доведе до проблеми с дихателната система, сърцето, бъбреците и нервната система. Доц. Попов е категоричен, че заболелите в никакъв случай не бива да се лекуват сами, защото това може да доведе до опасни последствия за здравето им. Той призова всички да се обръщат към лекарите, когато усетят първите по-сериозни симптоми на грипното заболяване.

В същото време директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев напомни, че все още не е късно да си поставим ваксина против грип, което е една добра превенция в случая.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *