Сделката за Vivacom ще бъде на стойност 1.2 млрд. евро

Компанията United Group почти сигурно ще бъде новият собственик на българската телекомуникацонна компания Vivacom, съобщава престижното издание “Финаншъл Таймс”, което се позовава на свои източници. Другият основен кандидат за телекома бе Providence Equity Partners, но те са се отказали от евентуална сделка.

По всяка вероятност United Group ще придобие Vivacom за сума от около 1.2 млрд. евро, макар и тази информация все още да не е потвърдена. Прогнозата се базира върху последните подобни сделки, сключени в региона. Само преди по-малко от четири години Vivacom отново смени собствеността си, като тогава сделката бе на стойност 330 милиона евро.

Според британското издание, договорът за Vivacom може да бъде подписан още до две седмици. Така Vivacom ще смени собствеността си за шести път до този момент. Припомняме, че Vivacom е наследник на някогашната БТК, която бе приватизирана през 2004 година.

United Group са най-голямата кабелна компания в Сърбия. Те разполагат с бизнес в няколко държави в региона. United Group бяха собственост на американския фонд KKR, който обаче продаде собствеността на BC Partners преди около година. Един от кандидатите бе Петр Келнер, който закупи бизнеса на Telenor в този регион.

Името на Петр Келнер със сигурност ще продължи да се чува у нас, тъй като той е близо до придобиването на друг важен за България актив. Става дума за компанията Central European Media Enterprises, която от своя страна притежава една от най-гледаните национални телевизии у нас – bTV. В чешките медии вече се появи информация, че сделката е почти завършена, а Келнер ще бъде новият собственик на bTV и нейното портфолио от медийни канали, включващи още радио и уебсайтове.

Преди време Петр Келнер имаше силно желание да закупи и “Нова Броудкастинг Груп”, но сделката бе спряна от Комисията за защита на конкуренцията. Този път обаче КЗК не може да спре сделката на Келнер за Central European Media Enterprises, тъй като тя ще зависи от Брюксел.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *