Що е то кето диета и полезна ли е за организма ни?

Какво всъщност, представлява диетата?

Това е хранителен режим, при който спазваме определен вид хранене с цел промяна на здравословното ни състояние или промяна в теглото – за покачване или намаляне.

Светът на диетите, е толкова дълбок и необятен. Има изключително много, какво да се каже по темата.

Всеки търси своята диета, която да подхожда на индивидуалните му нужди. Има много популярни хранителни режими, за загуба на тегло, покачване на тегло или просто прочистване на организма и т.н. Ние ще се спрем точно на една определена диета, която ще разгледаме обстойно. Именно Кето диета или още наричана Кетогенна.

Що е то, кето диета?

Кетогенната диета, е хранителен режим, при който има ниско съдържание на въглехидрати и високо на мазнини. Интересното е, че е била създадена за лечение, при децата с епилепсия. Целта при нея, е рязко да се намали приема на въглехидратите и да бъдат заменени изцяло с мазнини, така тя принуждава тялото да ги изгаря. Кето режима може да бъде изключително полезен при намаляне на телесното тегло и то без усещане за глад, както и за лечение на диабет тип II. Отслабването е гарантирано, защото, нисковъглехидратните или никакви приеми, са причината за разпадане на резервите на гликогена в тялото. В резултат на това тялото губи много вода и изпада в кетоза. 

Какво е кетоза?

След като тялото се адаптира и прочисти, организма влиза в кетоза, която е основен источник на енергия, започва да гори мазнини вместо въглехидрати. Казано по друг начин, мазнините от тялото или храната се разграждат в кетони, които тялото използва за да захрани своите клетки и използва, като източник на енергия.

Видове кето диети

Има доста вариации на кето диетата, макар че основата си е същата. Въпреки това всеки може сам да избира, според целта и желания резултат своя вариант на диетата.

Ето някой от най-популярните видове на Кетогенната диета:

Стандартна кето диета (СКД)

Тя е базата на всички останали разновидности. При нея се ограничават въглехидтратите до 50 грама на ден и трябва да съставят 5% от дневния калориен прием. Останалите се разпределят така – 15-20% протеини и 75-80% мазнини.

Насочена кето диета (НКД)

При нея е възможно да се приемат въглехидрати, когато се тренира и се изгарят повече калории. Позволено е 30 минути преди натоварване да се приемат до 25-50 грама въглехидрати. Така приетият въглехидрат ще запълни нуждите на тялото от глюкоза за момент и след тренировка няма да наруши състоянието на кетоза на организма. Добре е обаче при този вид кето диета да се следи нивото на кръвната захар след натоварване.

Циклична кето диета (ЦКД)

При нея се редуват дни в които се приемат храни с високо и ниско съдържание на въглехидрати. Примерно 5 дни се приемат храни с ниско съдържание на въглехидрати и след това следват 2 дни с повишено съдържание на въглехидрати.

Високо-протеинова кетогенна диета

Подобна на стандартната кето диета, различното е че включва приема на повече протеини (белтъчини). Съотношението предимно е 5% въглехидрати, 35% белтъчини и 60% мазнини. Този вариант се предпочита най-вече от трениращите фитнес.

Ползите от кетогенната диета

Тя е една от най-ефективните начини да отслабнем и да предотвратим редица бъдещи болести. Спомага за лечение на акне, епилепсия, диабет тип II, Паркинсон, Алцхаймер, Рак и сърдечни заболявания. Предотвратяване на “вълчия” глад също е една от ползите при спазване на кето диетата. Някой хора дори я използват специално за повишена енергичност и умествена работа, а други за по-спокоен стомах (спазми и болки). Факт е, че кетогенните диети могат да увеличат физическата издръжливост. Спомага за контрол върху мигрената. 

Добре е да се знае обаче, че има и някой недостатъци, когато се спазва кето диетата, особено докато тялото свикне с новия си режим, особено през първите 5 дни. Някой от тях могат да включват :

  • умора
  • мускулна болка
  • главоболие
  • сърцебиене
  • спазми

Тези неприятни симптоми са краткотрайни за повечето хора. За да се избегнат, може да се намаля постепенно приема на въглехидратите в рамките на няколко седмици.

Кето грип

Основната причина за появата на този Кето грип е високо-въглехидратните храни водят до подуване на тялото (задържане на вода). Когато се стартира тази диета, голяма част от тази течност се губи и дори се усеща засилено уриниране. Симптопите на кето грипа са предимно:

  • липса на мотивация
  • трудно фокусиране
  • умора
  • виене на свят
  • гадене

Но тези симптоми изчезват в рамките на една седмица, след като тялото ви се е адаптирало към повишеното изгаряне на мазнини.

Истината е, че повечето странични ефекти и неразположения по време на кето диетата, са временни и незначителни, при някой дори не се проявяват. 

Дали е подходяща или не зависи от много фактори. Всеки сам знае най-добре за себе си, познава тялото и нуждите си. 

Спазването на кето диетата не е толкова трудно. Лишаването е част от доброто здраве почти винаги, но пък за сметка на това ще преоткриете много нови здравословни ползи, както и ще постигнете желаната фигура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *