София няма план за борба с мръсния въздух

София няма конкретна и ефективна политика за борба с мръсния въздух. Това е оценката на доклад от Европейската сметна палата. Според въпросния документ, българската столица не се бори успешно със замърсяването на въздуха от битово отопление. Именно това е основният източник на фини прахови частици.

Европейската сметна палата е направила проверка на работата в това отношение на различни европейски градове, включително и София. Оценката показва, че на този етап Столична община няма готови мерки за намаляване на замърсяването, издващо от домакинствата.

Оценката на ЕСП е категорична – София няма места за наблюдение на качеството на въздуха “от промишлен тип”, въпреки факта, че в столицата има наличие на електроцентрали и други промишлени съоръжения.

Припомня се, че през 2014 година, заради строежа на метрото, измервателната станция на Орлов мост е била премахната. Преди да бъде отстранена, именно тази станция е регистрирала най-голям брой дни с превишение на фини прахови частици.

Най-притеснителното е, че заради мръсния въздух, България заема едно от челните места в негативната класация за брой загубени години живот на населението.

Безспорен факт е, че двата основни източника на замърсяване на въздуха у нас са битовото отопление и транспортът.

Въпреки изключително сериозния проблем, през последните десет години финансирането на мерки за опазване на чистотата на въздуха е било редуцирано с 58 на сто. Данните показват, че между 2007 и 2013 година отделените средства в тази посока са били 120 милиона евро, а между 2014 и 2020 година са предвидени 50 милиона евро.

Европейската комисия спечели съдебни дела за чистотата на въздуха срещу България, но въпреки това, конкретни и ясни мерки за подобряване на ситуацията така и не бяха приети.

Пред “Дневник” заместник-кметът по екологията Йоана Христова сподели, че София очаква средства от Европейската комисия, с които да бъде финансирана подмяната на печките с твърдо гориво. Очаква се скоро да заработи и мобилно приложение, с което да бъде предоставяно информация за чистотата на въздуха в столицата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *