София вече ще събира разделно текстилните отпадъци

Текстилните отпадъци в София също ще се събират разделно. Столична община потвърди, че предстои разширяване на системата за разделно събиране на боклуците, добавяйки се към нея нова категория – текстил.

До момента в българската столица разделно се събираха 12 потока отпадъци, към които можем да причислим хартия, пластмаса, стъкло, метал, зелени и биоотпадъци и други.

Нововъведението бе обсъдено в австрийската столица Виена, където кметът Йорданка Фандъкова се срещна с местния общински съветник и председател на тамошната комисия по екология и комунални предприятия Ерих Валентин. От българска страна, на срещата присъства и заместник-кметът по екология Йоана Христова и заместник-председателят на общинския съвет Николай Стойнев.

Потърсена бе помощта на Виена, тъй като австрийската столица има репутацията на един от най-добрите градове, що се отнася до политиката за разделно събиране на отпадъците.

Кметът Фандъкова припомни, че сътрудничеството с Виена по отношение управлението на отпадъци не датира от днес, а от няколко години насам. Това включва и работата по системата за разделно събиране, рециклиране и термична обработка на битовите отпадъци. Тя също така напомни, че именно Виена е определен за град №1 в Европа, което не е случайно.

Говорейки за разликите между Виена и София, що се отнася до ефективната работа по отношение на разделното събиране на отпадъците, Фандъкова посочи, че австрийската столица работи по този начин от повече от 50 години насам. Именно поради това София все още изостава значително от подобни градове, но пък може да черпи от техния пример.

На срещата между София и Виена бе обсъдено и участието на самите граждани в процеса на разделно събиране на отпадъците.

Заместник-кметът Йоана Христова посочи, че само за една седмица, чрез пилотния проект на Столична община и Столичен инспекторат, само в четири контейнера са били събрани два тона текстилни отпадъци.

Йоана Христова увери, че сред целите на Столична община попада увеличение на количеството на боклуците, които да бъдат събирани разделно, а впоследствие оползотворявани и рециклирани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *