5000 бегачи се очакват за новия маршрут на Софийския маратон

Организаторите на Софийския маратон очакват около 5000 души да се включат за старта на събитието на 13 октомври октомври, потвърдиха самите те. През тази година ще има невиждано досега разнообразие на участниците, тъй като се очакват да пристигнат около 850 чужденци от повече от 50 различни държави.

Най-голямата промяна по отношение на Софийския маратон през тази година е свързана с неговия маршрут. Трасето ще преминава през най-известните забележителности на българската столица, а самите бегачи ще правят по две обиколки, а не както досега – по четири. Ще има затворени улици по време на маратона, както винаги, а организаторите помолиха софиянци за разбиране по този въпрос.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов заяви, че Софийския маратон е важно събитие от календара на столицата. Той заяви, че маратонът вече има “ярък международен характер”, като освен състезание, той предлага още “възпитание и даване на пример”. Според Чобанов, преминаването на новото трасе през различни туристически забележителности на София е един голям плюс в случая, който може да послужи и като реклама на града от туристическа гледна точка.

За да бъдат стимулирани по-високите резултати по време на маратона, има направени промени в регламента. Сега точки ще се получават само за резултати под 2.45 ч. при жените и под 2.25 ч. при мъжете.

И този път се очаква пристигането на доказани маратонци от държави като Кения, Етиопия и Мароко, притежатели на впечатляващи лични рекорди в бягането на дълги разстояния. Специална група от Международната федерация ще се грижи за допинг контрола и “чистотата” на атлетите.

И този път маратонът в София ще защитава благотворителна кауза. Ще се събират средства за изграждането на кариерен център за хора със специални потребности”, разкри организационният секретар на “София – евростолица на спорта” Анатоли Илиев.

Организаторите се похвалиха, че Софийския маратон вече е носител на бронзов етикет в ранглистата на световните маратони. За настроението на зрителите ще се грижат изпълнители като Стефан Вълдобрев, Орлин Павлов и Прея.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *