Утре стартира 33-ото издание на “Киномания”

Утре (14.11) ще бъде дадено началото на 33-ото издание на “Киномания” – един от най-големите кино фестивали у нас. Събитието ще бъде открито с прожекция на филма “Засукан свят” на Мариус Куркински по разказите на Николай Хайтов.

Един от големите акценти в тазгодишната програма пък е “Нарисувай ми тъга” – специалната вечер на номинирания за “Оскар” Тео Ушев, съпътствана с кино-концерт и прожекция на “Физика на тъгата” по романа на българския писател Георги Господинов.

“Засукан свят” на Мариус Куркински е екранизация на едноименния разказ на Николай Хайтов от известния му сборник “Диви разкази”. Фестивалът стартира на 14 ноември и ще приключи на 28 ноември.

През тази година Мариус Куркински навърши 50 години, поради което той заема специално място в тазгодишното издание на “Киномания”. Навършват се и 100 години от рождението на великия ни автор Николай Хайтов, чието творчество остава все така актуално и до днес.

Актьорският състав на “Засукан свят” определено има какво да предложи. Участие в лентата взимат имена като Камен Донев, Ана Пападопулу, Виктория Колева, Вяра Коларова, Велислав Павлов, Димитър Рачков и самия Мариус Куркински. Откриващата прожекция ще се състои утре вечер в Зала 1 на НДК. Историята разказва за Милю – малкият човек, който цял живот се бори с този голям и засукан свят. В един сюблимен момент на прозрение Милю възкликва: “Не може то тъй, приискало му се на някого да мре. Път трябвало да се измине! Вяра да се трупа! Живот да се изживее!”

На 17 ноември в Зала 1 ще се състои и вечерта на Тео Ушев. Това ще бъде единствена прожекция у нас на неговия филм “Физика на тъгата” по рома на Георги Господинов. Филмът спечели специална награда за късометражно кино на големия филмов фестивал в канадския град Торонто. Другото събитие за вечерта е “Нарисувай ми тъга”, което включва музикално-визуалния спектакъл „Четирите годишни времена” на Вивалди. Тео Ушев е един от авторите на визуалните картини на спектакъла.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *