Столичната детска болница възобновява приема на спешни пациенти

От 20 януари 2020 година се възобновява спешният прием в столичната специализирана болница по детски болести “Проф. д-р Иван Митев”. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, като допълни, че в здравното заведение ще бъдат назначени двама анестезиолози и до въпросната дата се очаква да започне работа и интензивното болнично отделение. Целта е анестезиолозите да бъдат на разположение 24 часа в денонощието.

Припомняме ви, че спешният прием на деца, нуждаещи се от интензивно лечение и дихателна реанимация, беше спрян на 27 ноември поради кадрови проблеми. След поисканите оставки обаче и временното отстраняване на ръководствата в три болници по повод смъртта на 3-годишно дете през ноември, чиито родители са обиколили няколко столични болници в опит да го спасят, двама от реаниматорите-анестезиолози в педиатрията също подават оставки. В същото време в отпуск излезе и лекарката, която е приела детето и това води до липса на достатъчно лекари в здравното заведение, които да работят в интензивното отделение.

До този момент педиатрията не разполагаше със спешен кабинет, а само с приемен. В момента само три болници в София предлагат спешен прием за деца: “Александровска”, “Пирогов” и Националната кардиологична болница.

Шокиращата смърт на 3-годишното момченце доведе и до още една промяна в детската болница, а именно в нейния регистрационен режим. В момента всички пациенти се записват в журнал, където отбелязват часа, в който са пристигнали. Спешните пациенти получават червен номер, а плановите се сдобиват с бял.

Преди броени дни пък Българският лекарски съюз излезе със заключение относно смъртта на детето. В окончателния доклад на Изпълнителна агенция “Медицински надзор” се посочва, че причина за фаталния край е двустранна пневмония с кръвоизлив в надбъбречните жлези.

Според адвокатката на семейството обаче – София Николова, проверката е опорочена, тъй като документите са подправяни. Поискана е експертиза, която да установи дали наистина документацията по трагичния случай е компрометирана. В момента тече разследване, образувано е и досъдебно производство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *