Топ 5 неща, на които да обърнем внимание при покупката на първа кола

През първите години след вземането на шофьорска книжка е важно да имаме точната кола за нас и нашите ежедневни нужди. За да може да се насочите към такава кола е нужно да следвате няколко лесни точки, по които да направите избора си. В тази статия ще стане на въпрос именно за това и ще може да научите 5 съвета при покупката на първа кола.

Инцидентите на пътя са все по-чести в последно време и това ни навежда на мисълта къде е проблема. Най-важното при покупката на една кола е предварителният оглед на всичко по нея. Това може да стане с професионалната помощ на хора от компания за предварителна проверка на кола преди покупка, които ще са до вас при търсенето и съветите им ще помогнат много.

Цената на автомобила

Всичко започва с определянето на вашият бюджет за тази съществена покупка. С неговото определяне вие ще може да имате някаква насока към следващите неща, за които ще прочетете.

Нашият съвет е първата ви кола да не бъде една от най-скъпите, които може да купите, а по-скоро да се насочите към нещо от средният и дори от ниският клас автомобили. На всеки е ясно, та дори и на вас, че няма как да не одраскате колата отнякъде, да я ударите или пък счупите нещо по нея. По-евтините коли са и с по-евтина поддръжка и авточасти на пазара.

Компактна кола с по-малки размери

Има един зададен стереотип, който гласи, че първата кола трябва да е с по-малки размери и насочена главно към градски условия. Това е точно така и сега ще обясним защо! Ще започнем с това, че обикновено учебните коли са по-малки и лесни за управление и по този начин вие се научавате по-бързо и лесно.

Покупката на голяма кола, която се шофира по-трудно и се изискват повече умения е напълно излишен ход в началото на вашата “шофьорска кариера”. Потърсете автомобил, който лесно може да бъде паркиран навсякъде, компактен е и има място за някои неща от личен характер.

Бензинов или дизелов двигател

Тук идва и вечният спор за това какъв да бъде двигателя на автомобила. Мнозина смятат, че бензиновите двигатели са по-надеждни, по-евтини за поддръжка и възможността за съчетаване с газова уредба е върха на всичко. Други пък си държат на дизеловите двигатели и мислят, че те са по-сигурни и няма да ни оставят на пътя както бензиновите.

Според нас всеки трябва сам да избере с какъв двигател ще е колата му, тъй като тук в днешно време идва и факторът с цените на горивата. Дизела е една идея по-скъп от бензина (с 15-30 ст.), но пък газта е с около 1.50лв по-евтина и везните доста се накланят в нейна полза.

Предно или задно предаване

Препоръките към начинаещите шофьори е да се насочват към автомобили с предно предаване. Те са по-леки и по-лесни за управление във всякакви атмосферни условия. При по-резки и непредвидени маневри предното предаване е по-сигурно и може да се разчита на него. Колкото до задното предаване… то е за по-опитните шофьори, искащи удобство, бързина и динамичност.

Ръчна или автоматична да бъде скоростната кутия

Скоростната кутия също е от значение при шофирането и трябва да й бъде обърнато внимание. Има различни митове и легенди, че автоматичната кутия е мнооого по-трудна и скъпа за поддръжка в сравнение с ръчната, но истината е, че и двата вида си искат навременна и правилна поддръжка.

Ако ще шофирате в някой по-населен град с много движение, то автоматичната кутия е за предпочитане, но ако не живеете в такъв град и често карате извън града, то ръчната скоростна кутия е за вас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *