Трапезарията и грешките в обзавеждането, които да не допускате

Трапезарията е едно от местата в нашия дом, на което прекарваме най-ценните си и незабравими мигове със семейството и приятелите си. Там се наслаждаваме на любимите си ястия, водим дълги разговори и играем игри. 

При обзавеждането на трапезарията обаче е лесно се допуснат някои грешки. Те могат да се отразят на цялостния дизайн на пространството. За да не си разваляте настроението от тези пропуски, вижте как да не ги допускате. 

Трапезарията и грешките в обзавеждането, които да не допускате

Източник на изображението: pexels.com

Неудобни трапезни столове

Когато става въпрос за обзавеждане на трапезария, много хора са склонни да се фокусират предимно върху естетиката. Пренебрегването на комфорта на трапезните столове може да бъде много неприятна грешка, защото повлиява негативно на цялостното преживяване. Трапезарията трябва да бъде гостоприема и гостите в нея да се чувстват комфортно и спокойни по време на хранене, разговори или настолни игри.

Изборът на качествени и удобни столове е от съществено значение, за да допринесете за доброто настроение не само на любимите хора у дома, но и тези, които ви гостуват. Освен това в добре заредените мебелни магазини ще намерите красиви и практични столове. Без проблем ще можете да съчетаете удобството с красивия дизайн.

Твърде много мебели и декорации

Една от най-често допусканите грешки, които е добре да избягвате, е претрупването на пространството с голямо количество мебели и декорации. Това може да направи пространството хаотично и да попречи на свободата на движение в трапезарията.

Както в модата, така и в обзавеждането, с пълна сила важи “малкото е повече”. Само с няколко елемента за декорация ще създадете уютно и естетично място, на което с удоволствие да прекарвате времето си. 

Несъобразена квадратура на пространството

Друг аспект, на който трябва да обърнете максимално внимание, е с колко пространство разполагате. Това ще ви помогне да изберете точния размер маса и столове за вашата трапезария, така че да постигнете хармония в обзавеждането. 

Ще направите трапезарията си гостоприемна и функционална,  което ще позволи на вас и на гостите ви да се чувствате комфортно в него. 

Ето и част от комичните ситуации, които могат да се създадат, когато липсва пространство в трапезарията:

  • За да стане един човек от масата, трябва да станат още двама.
  • Един или няколко от хората на масата са залепени до стената.
  • Няма достатъчно пространство за преместване на стола назад при ставане от масата и човек трябва буквално да се измъкне от мястото си.

В повечето случаи купувачите са склонни да избират твърде голяма трапезна маса, водени от своя ентусиазъм. В резултат на това обаче движението около масата става трудно. 

Както трапезната маса, така и столовете трябва да се избират въз основа на квадратурата на пространството, височината на масата и дистанцията между седящите.

Ролята на светлината и цветовете

Друга често срещана грешка е изборът на слаба или твърде ярка светлина. Доброто осветление е от съществено значение за създаването на правилната атмосфера, докато се храните. Затова е от голямо значение да изберете полилей или осветителни тела, които осветяват, без да заслепяват или да създават сенки. 

Трябва да се вземат под внимание размерът на стаята и височината на тавана при избирането на осветлението.  

И накрая, цветовете на стените и мебелите не трябва да се пренебрегват в зоната за хранене. Твърде тъмните нюанси могат да направят пространството неприветливо. Прекалено ярките тонове могат да отвлекат вниманието от храната и компанията. Най-добре е да изберете по-неутрални цветове, които да създадат релаксираща и хармонична атмосфера. 

Изброихме ви всички най-често срещани грешки, които ако избегнете, можете да създадете функционална и гостоприемна трапезария. Важно е за целта да се доверите на мебелен магазин с богат избор и опитни консултанти, които да ви насочат, когато имате въпроси. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *