Ученето на чужд език при възрастни – не е трудно, а само по-различно

Много хора имат разбирането, че когато навършим опредеена възраст е много по-трудно да научим чужд език. Но откъде всъщност идва тази идея за възрастовата граница за изучаване на чужд език? 

Схващането се гради върху широко разпространената преди няколко десетилетия “Хипотеза за критичния период” и според нея, с напредването на възрастта става все по-трудно да се научи какъвто й да е език, тъй като мозъка и неговата пластичност и когнитивните способности на възрастния човек намаляват.

Има доза истина в казаното по-горе, че с възрастта структурата на мозъка се променя, но това не означава, че не възрастен човек не може да се научи на на английски език. 

Ако трябва да мислим за всички полиглоти, които говорят не един а цяла шепа чужди езици, да не би да са ги научили преди да навършат 10 – 15 години? Малко вероятно.

Ето защо тези разбирания и идеи за критичния период се оспорват дори от експерти и безброй проучвания, които се провеждат върху хора в напреднала възраст.

Чисто и просто тези проучвания показват, че възрастова граница не съществува и усвояването на втори език при възрастните е напълно възможно. Без значение дали вие сте на 40 или 55, ако имате желание да се запишете на английски за възрастни, просто го направете смело. С нужното желание ще се справите също толкова добре, колкото и децата на 10 годишна възраст. Понякога дори може и по-бързо да усвоите нещата от малките деца, тъй като възрастта ви дава някои предимства, с които малчуганите не разполагат все още.

Ученето на чужд език при възрастни - не е трудно, а само по-различно

Източник на изображение: Grada.bg

Когато решите да изучавате език вие тръгвате с някакъв натрупан житейски опит. През всички тези години на писане, четене, слушане на родния си език сте натрупали огромно количество ресурси и знания, които най-вероятно ще ви бъдат много полезни при изучаване на чуждия език. Така майчиния ви език става отправна точка, вземайки предвид граматическите модели и сравнявайки ги с моделите на речника на чуждия език, по-лесно да достигнете до правилният изказ.

Като възрастен, вие имате голям опит, изградена стратегия и способност за учене и концентрация и запаметяване на уроци. Много добре умеете да се фокусирате над дадените упражнения и да използвате техники за запаметяване, за които вече сте наясно, че работят за вас.

За разлика от децата, вие сте напълно наясно защо сте избрали да изучавате чужд език и какво би станало ако пропуснете занятие или упражнения. Мотивацията ви е пъти по-голяма, тъй като сте наясно какви ползи може да извлечете от това да можете да говорите, разбирате и пишете на чужд език, а това ви кара да полагате още-повече усили да се справите успешно.

Научаването на английски или друг чужд език не е никак трудно, нито сега нито като по-млади. Може би сега е някак по-различно, но не и по-трудно. Най-вероятно няма да имате същата способност да усвоявате толкова бързо нещата както децата или пък да говорите без акцент, но това не означава, че няма да го усвоите, дори напротив. 

Посещавайки курсове специално за възрастни с точната мотивация, ще научите езика достатъчно добре и на високо ниво, за да можете да кандидатствате на по-добра работна позиция, да обиколите света и да опознаете други култури, а защо не и да създадете нови приятелства.

Ако пък имате деца и вие изучавате същит език като техния, няма да се притеснявате, че нищо не разбирате и няма как да му помогнете, ако имат нужда от вашата помощ.

Езикът е богатство! Неговото изучаване е много важно навсякъде по света. То дава крила и самочувствието да комуникираш извън обсега на майчиния си език. Отваря куп възможности  и врати, които дори не сме си и представяли, че съществуват. 

За мечтите граници няма, а възрастта, е просто цифра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *