Видове офроуд гуми и как да изберете подходящите за вас?

Изборът на правилните гуми не е никак лека задача, а когато става дума за избор на гуми за 4х4, положението става още по-сложно.

Казваме го, тъй като докато при автомобилните гуми е важно да се съобразите основно с размера, джантите, марката и дали гумите да са летни, всесезонни или зимни, при избора на гуми за SUV или друго превозно средство със задвижване 4х4, освен това трябва да вземете под внимание и други фактори.

Видове офроуд гуми и как да изберете подходящите за вас?

Източник снимка: unsplash.com

Видове офроуд гуми

Въпреки, че офроуд гумите имат подвидове, основните видове са само три: пътни, All Terrain i Mud Terrain.

Highway Terrain – Пътните H/T офроуд гуми са проектирани да предложат производителност на сухи и мокри настилки и да осигурят необходимия комфорт при шофиране.

Сред основните им характеристики са:

 • Ниско съпротивление при търкаляне
 • Гъвкави странични стени за по-голяма маневреност при завои
 • По-висок индекс на натоварване
 • По-дълбок протектор с многобройни ламели за по-добро захващане на пътната настилка и широки канали за по-бързо елиминиране на водата от контактната точка на гумата

Този вид офроуд гуми се справят отлично по асфалтови пътища, могат да се справят и по черни пътища, но не и по кални, каменисти и неравни терени. Предлагат се в зимен и летен вариант.

All Terrain – Гумите за всякакви терени (All Terrain) са проектирани за шофиране както на пътя, така и извън него.

Характеризират се с отлично представяне както на сухи, така и на мокри настилки и предлагат отлично сцепление върху пясък, чакъл и камък.

Ето ги и отличителните им характеристики:

 • Протектор с голяма дълбочина на блоковете
 • Дизайн, много подобен на дизайна на пътните офроуд гуми
 • Подсилени странични стени, които предпазват гумата от пробиване

Те са най-популярния вид гуми за SUV, тъй като не само са подходящи за всякакви терени, но и голяма част от моделите са всесезонни и с маркировка M+S (кал и сняг), което ги прави много изгодни за шофьорите.

Mud Terrain (M/T)Този вид са предназначени само за черни пътища и неравни терени с кал, пясък, скали, чакъл и други.

Те осигуряват отлично сцепление върху всички видове неравни терени и издържат на екстремни натоварвания извън пътя, но не са подходящи за използване по асфалтови пътища.

Сред отличителните характеристики на Mud Terrain са:

 • Смес, специално разработена да осигури устойчивост на гумата
 • Дълбоки канали (от 13 до 17мм) за по-добро сцепление върху кал и скали
 • Много канали с по-голяма ширина помежду им, за да се предотврати засядането на чакъл, камъни и кал и да се избегне загубата на сцепление
 • Подсилени структура и странични стени за предотвратяване на разкъсване и пробиване на гумата

Как да изберете подходящите гуми за офроуд?

За да направите възможно най-правилния избор, след като сте наясно с видовете офроуд гуми е добре да си зададете няколко въпроса.

На първо място се запитайте къде шофирате своя SUV автомобил обикновено.

Ако го използвате основно в града или по магистралата и много рядко по черни пътища, за да си направите пикник или за да отидете до язовира за риба, тогава е добре да се насочите към покупка на Highway Terrain гуми.

Ако искате да сте подготвени както за шофиране по магистрала и асфалтови пътища, така и за лек до среден офроуд, тогава не е зле да обмислите покупката на гуми All Terrain.

Видове офроуд гуми и как да изберете подходящите за вас?

Източник снимка: unsplash.com

Ако ще използвате 4х4 превозното си средство единствено за офроуд по тежки терени, тогава изборът ви е добре да попадне върху покупката на Mud Terrain гуми.

В допълнение към техническите характеристики на гумите, преди покупката трябва да вземете под внимание и стила си на шофиране (спортен, градски и т.н.). 

Важно е също така да помислите и  какво представяне на гумите търсите: комфорт, съпротивление при търкаляне, нива на шум, товароносимост, поведение на пътя, скорост, поведение на пътя и други.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *