Медалистката от Олимпиада Йорданка Благоева представи своята биография

Един от най-успешните спортисти в историята на България Йорданка Благоева представи своята биографична книга “Босоногата кралица – Йорданка Благоева и седемте стъпки към върха”. Бившата състезателка във високия скок представи литературния труд пред приятели, познати и журналисти. Събитието се състоя в Музея на спорта на Националния стадион “Васил Левски” и премина при висок интерес.

Пред репортерите Йорданка Благоева заяви, че дори на вече пределна възраст, тя продължава да има нови и нови мечти. Една от тях е страната ни да приеме голямо събитие от света на леката атлетика. Тя добави, че докато се е работило върху книгата, самата тя е осъзнала, че животът я е срещнал с много стойностни хора “с прекрасна ценностна система”. Тя посвети книгата на своите деца и техните семейства.

Попитана откъде е дошло названието “босоногата кралица”, Благоева отговори, че автор на тази фраза е един от нейните бивши треньори Александър Ченгер.

Голямата спортистка говори за мечтите, които все още има. Те са свързани отново със спорта и с България в частност. “Бих споделила една голяма моя мечта – дано да успеем да я изпълним. България е страна, която все още държи световния рекорд (в скока на височина), която има плеяда високи скачачи – Людмила Андонова, Емилия Драгиева, Христина Калчева, Светлана Исаева, много са. И в този ред на мисли и Мирела (Демирева), която защитава достойно скока на височина. Дано успеем да направим един световен турнир, да покажем най-добрите от света, защото това българският народ, българските спортисти го заслужават”, обясни тя.

Събитието премина и под знака на хумора, тъй като то бе открито от фамозната ни актриса Татяна Лолова. Сред присъстващите бе и министърът на спорта Красен Кралев, който заяви, че книгата може да даде много отговори и пътища към успеха на младите спортисти.

Сред гостите бяха още кметът на София Йорданка Фандъкова, президентите Петър Стоянов и Георги Първанов, както и председателят на БОК Стефка Костадинова. Всички те поздравиха Йорданка Благоева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *