Задължително оборудване на автомобила ни по време на път

Когато тръгваме на път и особено ако доста често пътуваме, независимо в страната или в чужбина, е добре да сме подготвени за непредвидени ситуации, в които можем да попаднем. За да успеем да се справим с тях е препоръчително да имаме някои предмети от първа необходимост, защото те ще ни гарантират спокойствие и безопасност и сигурност.

Най-вероятно за повечето от нас е като банално напомняне, но на повечето шофьори често се случва да забравят да за срока на гражданската отговорност или пък портфейла у дома. Това е на пръв поглед нещо дребно, но би ни коствало доста, като например глоба, поради причината, че не можете да предоставите нужния документ пред служителите на реда, когато ви спрат. 

Задължително оборудване на автомобила ни по време на път

Източник на изображение: pexels.com 

Задължителните документи, които трябва винаги да проверяваме преди да тръгнем на път са – свидетелство за регистрация на автомобила, шофьорска книжка, валидна Гражданска отговорност и стикер преминал годишен технически преглед и винетни стикери, които вече се проверяват електронно дори и не са задължителни да се лепят върху стъклото.

По закон има няколко задължителни неща, които трябва да притежаваме в нашия автомобил. Те трябва да са ни винаги под ръка в багажника – аптечката е едно от тях и е изключително полезна в случай на инцидент. Добре е периодично да се проверява и при нужда да се подновява нейното съдържание. 

Какво трябва да съдържа аптечката ни при пътуване:

Комплект за първа медицинска помощ, който включва – превръзки, стерилен бинт, памук, кислородна вода или риванол, лейкопласт. Температуропонижаващи средства съдържащи ибупрофен или парацетамол – те са задължителни ако с нас пътуват деца. Болкоуспокояващите средства от групата на аналгините също са добра идея. 

 Пожарогасител, на който е добре да следим срока на годност и при нужда да го подменяме. Светлоотразителен триъгълник и жилетка, които са полезни при случай на ПТП или авария.

Поддръжката и поправката на колата са ключов фактор, затова е добре да имаме под ръка определени авто инструменти, които ще ни гарантират спокойствие на пътя. Най-често срещаната повреда по време на път е спукана гума, затова е препоръчително да имаме резервна , както и гаечен ключ, компресор и крик. Благодарение на тях ще можем да се справим с тази така неприятна ситуация. Добре биха били и други инструменти, които смятаме, че биха ни били от полза. 

Други важни елементи като антифриз, течност за чистачки, резервни крушки за фаровете и стоповете ако пътя ни ще е доста дълъг са препоръчителни.

По време на път – удобството е задължително, разполагайки с тези изброени аксесоари си гарантираме спокойствието и комфорта. В това число влиза и постелките за автомобили, детски седалки, зарядно за телефон, стойка ако ползваме GPS устройство и много други. Естествено те не са задължителни, но са препоръчителни за по-приятно пътуване.

Храната и водата са страхотна идея ако тръгваме на дълъг път, дори и хранителни провизии, ако пътуваме извън държавата. В жабката на колата  винаги има място за пакетирани храни с по-дълъг срок на годност, така че дори да забравим да вземем провизии, ще знаем че все пак си имаме нещо вкусничко, което можем да похапнем.

А когато пътуваме, освен колата, ние също се нуждаем от зареждане. За хубаво или лошо, времената, когато трябваше да си отделяме време преди път за приготвянето на домашни сандвичи със салам увити в хартия, отдавна отминаха. Сега, когато тръгнем на път чакаме с нетърпение да стигнем до някое красиво ханче или интересно заведение за да можем да спрем и да хапнем вкусна храна, която е приготвена току що.

Подбирането на хубавата музика преди път, също ще ни гарантира приятен престой в колата, с весели танци и пеене. 

Нека направим пътуването приятно и отговорно !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *