Защо да изберем дървени играчки за децата си?

Вероятно всеки родител е срещал поне един от хилядите съвети на педагозите по отношение на избора на играчки. И всички те звучат почти еднакво – „Избери дървени играчки вместо пластмасови“. 

Това би ни потвърдил всеки почитател на метода Монтесори, както и много други майки и педагози. Но защо дървени играчки? Всички биха отговорили едно и също – по-полезни са за децата. А какво всъщност ги прави по-полезни? 

В тази статия ще се спрем на всички причини защо наистина си струва да изберем дървени играчки пред пластмасовите. Какво ги прави полезни за децата и как да подберем най-добрите сред тях. 

Вредата върху природата е по-малка

Вероятно това е първата асоциация, която правим при съпоставка между дървените играчки и пластмасовите им еквиваленти. И тя наистина е достатъчна причина да направим избора си. 

На родителите им е болезнено позната тази гледка – стая, претрупана с играчки, много от които не се използват, много от които са от пластмаса. Какво се случва с тях, когато се счупят или вече не са потребни? Отиват в коша заедно с още много други отпадъци от пластмаса. 

Защо да изберем дървени играчки за децата си?

По-безопасни са

Пластмасата е освен вредна за околната среда, вредна и за хората. Особено когато става дума за децата, които в любопитството си изучават играчките си по всеки възможен начин. 

Обратно на пластмасата дървото е естествен материал, в който няма толкова вредни вещества за децата. Придържайки се към стремежа играчките да са по-безопасни за децата, повечето производители избират да използват естествени съставки за боите, с които оцветяват дървените играчки. С това те са по-подходящи за деца, склонни към алергии и със слаба имунна система. 

Същевременно дървените играчки обикновено са полирани и без остри и опасни ръбове. Почистват се лесно и не предизвикват опасност за малчуганите. 

По-дълготрайни са

Вероятно на всеки е ясно, че дървените играчки превъзхождат пластмасовите в дълготрайността си. Създадени от качествени материали, без множество малки частици, достатъчно солидни, за да издържат теста на времето… и на хилядите часове, прекарани в игри. 

А колкото по-дълго си играят децата с тях, толкова по-малка е нуждата от други играчки. 

Стимулират креативността и въображението 

Как изглеждат обикновено дървените играчки? Под формата на колички, конструктори, пъзели, сметала или пък музикални инструменти? Или иначе казано – такива, с които детето може да се забавлява по повече от един начин. С тях няма ясно начало или край на играта, каквото обикновено забелязваме при пластмасовите занимания. 

Защо да изберем дървени играчки за децата си?

А именно това най-добре провокира детското въображение и креативност. С дървените играчки децата могат да измислят собствени правила на игрите, да експериментират и да изградят един цял свой свят за забавление.

Децата растат и дървените играчки растат с тях

За колко от пластмасовите играчки на детето си можете да кажете, че ще бъдат все така интересни след 5 години? А за колко от дървените колички, фигурки и инструменти вече сте забелязали, че детето непрестанно открива нови начини да се забавлява с тях?

Всички дървени играчки се отличават по семплото си оформление, което прави играта с тях безкрайна. Най-малките ще изучават играчката с интерес, а след като пораснат, ще се научат да си играят с нея по предназначение. На по-късен етап пък ще започнат да я включват във все по-разнообразни игри и така до безкрай. 

Превръщат времето за учене във време за игри

Да, има много пластмасови играчки, разработени с образователна цел. Но в най-ранната възраст от развитието на детето най-продуктивни са дървените пъзели, кубчета и конструктори, които правят изучаването на цифрите и формите по-забавно. 

Именно затова проучванията показват, че дървените играчки помагат за развиването на говорните и математическите умения, както и на способността на децата да се ориентират в пространството и да се справят в решаването на проблеми.  

Защо да изберем дървени играчки за децата си?

Доказателство за това откриваме в проучване, проведено още през 1999 година сред деца в предучилищна възраст. Тези от тях, които имали интерес към конструкторите,  се справяли по-добре на стандартните тестове за пространствена интелигентност. Други проучвания потвърждават, че редовната игра с дървени блокчета продължава да бъде полезна и за порасналите деца на 8-годишна възраст. 

Всички играчки могат да донесат поводи за усмивки, но малко играчки успяват да стимулират развитието на децата така добре, както дървените. С какви играчки избирате да играете вкъщи?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *