Защо мозъкът ви жадува за кофеин всяка сутрин?

Чудили ли сте се някога защо толкова бързо посягате към чашата кафе Nespresso, когато станете от сън? Разбира се отчасти причината се крие в богатия аромат и кадифения вкус, но има и още нещо, което ви кара да търсите кафето всяка сутрин. Нека да видим кое е то.

Колко кафе пием и защо?

Кофеинът е добро допълнение към здравословната диета, защото съдържа много антиоксиданти и полезни вещества, които влияят добре на човешкото тяло. Умът ни свързва кафето с енергийния тласък, който получаваме от кофеина и ефектите върху мозъка ни. Горещата чаша кафе Nespresso подобрява фокуса ни, паметта ни и усещането ни за бдителност.

Нека да не забравяме, че кафето е в топ 3 на най-търгуваната стока по цял свят. На първо място е суровият нефт, а веднага след него се нареждат благоуханните зърна. Без значение по кое време на деня се огледате около вас, със сигурност ще забележите поне 1 човек, който държи чаша с кафе. В цял свят хората избират именно тази благоуханна и полезна напитка, да ги разбуди и да ги направи по-фокусирани върху предстоящите им задачи. Има страни, където е прието да се пие чай. Въпреки това, дори и в тях, днес можем да забележим огромен процент от хора, които „нарушават“ традицията и посягат към кафе капсулата, вместо към пакетчето с чай.

Учените са установили, че човек, който консумира кафе достига до 13 чаши седмично. Бройката зависи от пола му. Данните показват, че жените пият по 11 чаши, а мъжете по 13. Сами забелязвате, че това е огромна цифра и ако я наложим в световен мащаб, то тя наистина става забележителна.

Какво ни дава кафето и защо мозъкът ни го търси?

Научен факт е, че аденозинът ни прави леко сънени. От своя страна кофеинът пък измества аденозинът и го замества, като се захваща за рецепторите му. Това се отразява на тялото ни под формата на прилив на енергия. Вече не ни се спи и имаме желанието да започнем да се борим със задачите, които ни очакват.

Освен това, според учените, кафето намалява депресивните симптоми, както и рискът от самоубийство. Макар да звучи като нещо крайно, никак не са малко хората, които ежедневно са изправени пред депресия. Обикновено жените са по-уязвимия пол, но напоследък и мъжете често отбелязват, че са имали симптоми. Какво прави кафето? Според проучвания, 4 чаши кафе на ден помагат на женския пол да се справи по-лесно с депресивните настроения.

Можем да ви изненадаме, но тази така любима напитка на всички, ни помага дори да заздравим ДНК-то си. ДНК веригите понякога се нарушават, заради редица проблеми. Доказано е, че хората, които редовно консумират кафе, по-рядко страдат от спонтанни нарушения на ДНК веригите.

За тези от вас пък, които вечно се опитват да смъкнат някое друго кило, трябва да кажем, че кафето ни помага да не изпитваме глад. Ако постоянно ви се хапва нещо сладко, то една чаша кафе може да замести това усещане. Спортистите пък са забелязали, че докато тренират и отпият глътка кафе, това им подобрява горенето на калории. Следващият път, когато започнете да правите кардио тренировка, можете да изпробвате този малък трик.

чаша каде от капсула и книги

В кафето освен кофеин се съдържа и хлорогенна киселина, тригонелин, кафестол и още други полезни за тялото ни съставки. Те ни помагат да намалим риска от развиване на Алцхаймер, сърдечна недостатъчност, Диабет, Паркинсон и още много други заболявания.

Длъжни сме да отбележим, че има редица проучвания и за нивата на серотонин и тяхната връзка с кофеина. Според част от експериментите, кофеинът увеличава количеството и активацията на серотонина в мозъка ни. Това значи, че се усещаме по-щастливи и по-доволни.

Последният експеримент с кофеин от кафе е насочен към краткоктрайната памет. Той открива, че само две чаши кафе могат да увеличат информацията, която запомняме с около 10%. Забележително, нали?

Следващият път, когато отпиете глътка от горещото ви кафе Nespresso си спомнете за всички неща, които изброихме по-горе. Ако успеете, то най-вероятно кафето е започнало да подобрява паметта ви. Освен това обаче, то ще подобри цялостно здравословното ви състояние и ще ви направи по-будни и по-фокусирани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *