Заслужава ли си застраховането на кредита?

От полза ли е защитата на кредита, ако имате финансови затруднения? Да, със сигурност тя ще ви помогне да се справите с непредвидени и неприятни ситуации. Този тип застраховки ви дават нужната сигурност при дълго боледуване, загуба на работа и дори смърт. 

Всеки изпитва трудности с изплащането на заемите си в даден етап от живота. Причините могат да бъдат както неработоспособност, така и загуба на работа. Тук насреща идва защитата на кредита. Тя ще се погрижи за задълженията ви, когато вие не можете да го направите. 

Този вид застраховане става все по-предпочитано от българите. Нека ви запознаем с причините за това в следващите редове.
Заслужава ли си застраховането на кредита?
Източник на изображението: pexels.com

Застраховане в България

Както споменахме и по-рано, българите са повишили интереса си към застраховане на заемите си в последните 3 години. Това е начинът им да се справят със затрудненията при изплащане, когато са в труден период. До извода се стига след направени обстойни проучвания на територията на страната ни.

За 2020 година, когато беше и началото на пандемията, е имало 1.4 млн. направени застраховки за заеми, отпуснати от банки или кредитни компании. Повишен бил и процентът на изплатени искове. 70% от тях били свързани със загуба на работното място или тежко боледуване. 

Процентът на хора, които са загубили работата си е бил повече от обикновено. Благодарение на това, че са направили застраховка на заема си, банките са изплатили 40% повече пари, подавайки ръка на своите клиенти. 

Исковете на хората, които не били способни да изплащат кредитите си, тъй като са останали безработни, били с 23% повече от предходните години. Изплатена е над ⅓ по-голяма стойност – 2.7 млн. лв. 

Защо е от полза защитата на кредита?

Може би сте изтеглили кредит за желания дом или мечтаната кола, но е възможно да загубите работата си или да се разболеете за неопределен период. В случай че сте застраховали заема си, банката ще покрие плащанията ви, докато си стъпите на краката. 

Защитата на кредита покрива и разходите при кражба или загуба на покупката ви на изплащане. Това може да бъде мобилен телефон или телевизор. Без излишни притеснения и страхове, кредиторът ви ще се погрижи за вашите вноски. 

Ето и как максимално да се възползвате от кредитната ви защита. Ключът е да прочетете внимателно договора си:

  • Какъв е обхватът на рисковете, които се покриват при нужда?
  • Каква е предвидената компенсация?

Животът е непредсказуем и често възникват неочаквани предизвикателства и затруднения, затова е важно винаги да сте подготвени. Точно в тези моменти насреща е застраховката. Мъдрият избор да я направите ще предпази както вас, така и близките ви. 

Заключение

Без значение на колко години сте, какво работите и дали имате сключен брак, винаги се появяват непредвидени ситуации. В случай на такива, можете да създадете проблеми на семейството и наследниците си. Това е така, защото те ще трябва да поемат финансовата отговорност към банката, от която сте изтеглили заема си. 

За щастие, има лесен изход от тези перипетии – направете застраховка на заема си. Така банката ще се погрижи за кредита ви в случай на боледуване, загуба на работа или смърт.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *