На българския пазар се продава имитация на качествен зехтин

Притеснителни новини бяха съобщени от асоциацията “Активни потребители”. Според направено от тях проучване, в българската мрежа за хранителни продукти съществуват имитации на качествен зехтин.

Асоциацията е направила проучване с 28 търговски марки, като всички те са били закупени от супермаркети в София. 15 от тях са били декларирани като зехтин от най-добро качество – категория “екстра върджин”. 11 са “помаче” или друга категория, а два от тях са представени като “салатен микс” – това означава смесване с друг вид растително масло, като например – слънчогледово олио.

Анализът установява некоректна практика от страна на производителите. Към зехтина са били влагани добавки, а след това те са били категоризирани като “помаче”. Това заблуждава клиентите, че всъщност въпросният продукт е от високо качество.

В 5 от 11-те марки, категоризирани като “помаче”, е установено наличието на рафинирано маслиново масло. В 4 от 11 “помаче” пък има наличие на масло от маслиново кюспе, което означава, че остатъците от пресовани маслини са подложени допълнително на обработка с органични разтворители за повишаване на добива. Това, разбира се, понижава качеството на маслото и съдържа риск от попадане на нежелани химикали, предимно употребявани като разтворители в крайния продукт. При 2 от 11 марки “помаче” са вложени едновременно рафинирано и масло от кюспе.

В анализа на “Активни потребители” се казва, че има нелоялни производители, които умишлено поставят снимки с маслини на зехтин, който обаче действително маслиновото масло е само 20 процента. При проведени лабораторни изследвания често се установява и несъотвествия на компонентния състав на маслата. Някои от продуктите могат да бъдат и опасни за здравето, защото съдържат химикалите хлороформ и тетрахлорметан в около 11 пъти повече от разрешения лимит.

Според асоциацията “Активни потребители”, в два от случаите можем да говорим за съвсем умишлена фалшификация от страна на въпросните производители.

От асоциацията посочват, че тяхното проучване е доказателство за наличието на зехтин-менте на българския пазар, което е повече от притеснително.

От Българска агенция по безопасност на храните коментираха, че информацията ще бъде взета под внимание.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *