Почти няма българин без развалени зъби

Цели 96% от българите имат поне по един кариес в устата си. Стряскащата статистика разкри стоматологът д-р Амелия Ченгелска, която бе гост в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че ситуацият се влошава още от ранна детска възраст. Цифрите показват, че всяко дете до 7 години има поне по 4 кариеса.

Попитана защо това е така, д-р Ченгелска споделя мнение, че проблемите в случая са комплексни. Като част от причините можем да посочим ниската здравна култура на българското население и всеобщия страх от зъболекари. Според нея, родителите забавят твърде много първото посещение на малките деца в стоматологичния кабинет.

Д-р Ченгелска уточнява, че кариесът е инфекциозно и поведенческо заболяване. Когато губим млечен зъб, тогава се появява проблем при подреждането на постоянните зъби. Стоматологът е на мнение, че е нужно да се обръща силно внимание на лечението и превенцията на кариесите.

Тя предостави друга стряскаща статистика, според която има деца на година и половина, при които цялата уста е пълна с кариеси.

Но с какво можем да си обясним това? Според д-р Ченгелска, голям принос за този проблем има лепкавата храна, нощното хранене и кърмене, водещо до киселинност и увреждане на зъбите при най-малките.

Д-р Амелия Ченгелска е категорична, че миенето с четка при децата трябва да започне още с появата на първия зъб в устата на малчугана. Едно от най-важните неща е самото дете да свикне с процеса на миене на зъбите. Д-р Ченгелска напомня, че има деца на 3 или 4-годишна възраст, които не позволяват на родителите си да им мият зъбите. А това е сериозен проблем – както за децата, така и за самите родители.

Стоматологът потвърди, че съществува определена генетична обусловеност за доброто или лошо състояние на зъбите при всеки човек. Но определено от най-голяма важност е личната хигиена. Тя допълва, че посещението в зъболекарския кабинет трябва да се осъществи при най-ранна детска възраст.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *