Как правилно да напишем автобиография

Как да напишете автобиография по такъв начин, че да получите десетки оферти и възможно ли е изобщо?

Автобиографията и правилата за нейното изготвяне се променят по същия начин като целия свят с появата на интернет и сега трябва да обърнете внимание на такива точки: структура, задължителни и незадължителни раздели на автобиографията.

Задължителни раздели в автобиографията:

  • Лична информация;
  • Контакти;
  • Позиция, ниво на заплата (цел);
  • Опит;
  • Образование;
  • Професионални умения;
  • Владеене на език.

Секции за автобиография по избор:

  • Хобита;
  • За мен.

Важно е, че допълнителните (по избор) раздели могат да бъдат много полезни за завършилите, новодошлите в тази индустрия, които не могат да посочат своите трудови постижения, поради липсата им, но техните хобита могат да компенсират липсата на професионални умения.

Лична информация

Посочите собствено име, фамилия, адрес, телефонни номера, имейл адрес.

Цел

Целта или очакванията на работата могат да бъдат дадени само с едно изречение, като се посочи позицията и заплатата, но може да се използва и втори вариант – кратко въведение.

Опит

Класическият начин да се опише трудовият опит е да се изброят в обратен хронологичен ред работните места, с постиженията в работата. Изброените професионални отговорности или постижения трябва да съответстват на ключовите умения на избраната свободна позиция.

Не е необходимо да се подават всички работни места, ако са повече от 3-4 от тях, като е по-добре да изберете от списъка подобни на новата позиция.

Образование

Прост раздел, който обаче трябва да се попълва според определени правила. Формата на писане на автобиография е изключително важна, затова трябва да се спазват изискванията към всеки раздел. Образованието също е посочено в обратен ред, ако имате висше образование, тогава не трябва да посочвате средно. Полезно е да посочите курсове и обучения, ако са подходящи за тази професия, както и нивото на владеене на чужд език.

Умения

Невъзможно е да създадете добра автобиография без умения, на тях обръщат внимание както работодателите, така и специализираните програми за търсене. Когато попълвате раздела, трябва да се съсредоточите върху ключовите умения, посочени в длъжностната характеристика, разбира се, трябва да използвате не само тях, трябва да добавите и други.

За мен

Тези данни ви позволяват да допълните образа си на кандидат и да го направите привлекателен и запомнящ се.

Статията е предоставена от  slovored.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *