Покривката в  интериора на дома – практични съвети

Модата на покривката се завръща!

Все повече съвременни дизайнери настояват, че домашният  интериор, и най-вече кухненският,се нуждаят от  допълнение като покривка. С помощта на този прост, но уютен аксесоар можете не само да трансформирате интериора, но и да освежите нейния вид, в зависимост от сезона или настроението и да създадете атмосфера на семейна топлина и уют по празниците.

Много хора мислят, че покривките, особено кухненските, са непрактични, изключително неудобни и безмилостно се замърсяват. А след това никога не се изпират и със страшни усилия и безумно количество препарати най-после се махат нежеланите замърсявания и петна.  Поради тази причина много домакини отказват този текстилен декор и го използват само при тържествени случаи, а през останалото време масата е покрита с кърпа или просто празна. Смело можем да ви кажем да не се отказвате от ежедневните покривки. Още повече, че съвременните препарати помагат с лекота да се отстранят нежеланите и трайни замърсявания.

Между ежедневните и празничните покривки има разлика. Освен по своя дизайн, те се различават по материала, от който са направени.  Ежедневните варианти са изработени от евтини и практични материали, често със специално водоотблъскващо покритие. И не само. Най-често се използват трайни материи, устойчиви на износване, които лесно се перат. И ежедневните покривки могат да бъдат  освен функционални и декоративни, ефектно  допълващи интериора. Предпочитан е полиестерът. Той е евтин и в същото време много практичен материал, лесно се стопанисва. И във всички случаи покривка от полиестер ще стои много по-добре върху масата, отколкото метната върху нея кърпа. Памучните покривки, тънки или по-плътни, във всякакъв цвят и модел също са препоръчителни и често се използват в ежедневието. Изработени от естествен материал, те падат в красиви гънки по масата и изглеждат много изискано. Често памукът се допълва с дантела или бродерия, което прави аксесоарите още по-красиви и изискани и така се добавя нотка изтънченост към ежедневието .  А за кухненските маси има и памучни покривки със специално покритие, което отблъсква течностите и запазва плота на масата от нараняване и захабяване.

Може за ежедневието да се ползват покривки от юта – материя с груба текстура. Тя ще се впише добре в популярните в момента селски и индустриален стил  или винтидж. Има и покривки, които макар и устойчиви на износване, по-добре е да се ползват със салфетки или подложки за горещо сервиране, за да се предпазят от замърсяване.

Празничните покривки са ушити обикновено от скъпи естествени материали и често са с пищен декор.  Използват се само  при специални поводи. В зависимост от случая, може да се използва тематична покривка – по Коледа, Великден, Нова година, при сватба или детски рожден ден.  По правило, празничните покривки са изработени от скъпи качествени материали, предимно естествени. Много често се използва ленена покривка. Платът е леко структуриран, винаги изглежда елегантен и солиден, но е деликатен. Често покривките от лен са украсени с бродерия, релефни шарки, ръчно плетена дантела или друг декор. Винаги трябва да се отчита, че ленът лесно се замърсява, трудно се пере и глади, поради което не е препоръчителен за ежедневието. Но за празник е идеален.  При празник ленената покривка може да се допълни със салфетки или да се създаде допълнителен обем , покривайки я с по-малка памучна покривка в подходящ цвят.

Надяваме се , че ви бяхме полезни с нашите практични съвети относно употребата на покривката в интериора на вашия дом.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *