10-те най-често срещани проблема с гумите през лятото

Гумите са единствената пряка контактна точка на автомобила с пътя. Затова е важно да се грижите за тях, не само през зимата, но и през лятото. Тяхната здравина и добро представяне са от голямо значение за вашата безопасност и тази на семейството ви. 

Повишаването на температурите може да доведе до повишено налягане в гумите. Налягането в автомобилните гуми се влияе силно от температурата. Следователно през зимата то намалява, а през лятото се повишава. Причината е увеличаването на обема на нагрятия въздух.

Това влияе на ефективността при спиране и шансовете за спукване по време на шофиране се увеличават. Ние ще ви представим проблемите, с които можете да се сблъскате, ако не се грижите правилно за гумите си. 

10-те най-често срещани проблема с гумите през лятото

Източник на изображението: pexels.com

Какво пречи на здравината на гумите ви през летния сезон

По-честата употреба на автомобила, високите температури и дългите пътувания допринасят за бързото износване на гумите. За да изпадате по-рядко в неприятни ситуации е добре да се доверите на издръжливи гуми, които са се доказали с времето, като Pirelli, Michielin и др. 

От полза е и да сте запознати с проблемите, възникващи по време на път през лятото, които могат да нарушат здравето на гумите. 

Ето ги и тях:

 • По-бързо износване – температурата на асфалта достига до 60-70 градуса през лятото. Това причинява по-бързо износване на гумите при дълги разстояния и ги прави податливи на спуквания.  
 • Деформация – ако гумите не са балансирани и добре подравнени, се наблюдава деформация на колелата. Това е причина за прекомерно износване на гумите. 
 • Неправилни маневри при паркиране – те също са сред главните причини за увреждане на гумите. От една страна, удрянето в бордюри ги поврежда, от друга – въртенето на волана, докато автомобилът не е в движение, също е вреден навик. Тогава триенето е по-голямо, отколкото когато колата се движи. Съветът ни е да паркирате бавно и да маневрирате в движение.
 • Внезапно спиране – в задръствания или в моменти, в които има интензивен трафик по пътя, се правят грешки при шофиране. Те също вредят на гумите. Това включва рязко спиране, постоянна смяна на предавките и неправилно завиване. 
 • Спирачен път и аквапланинг – изтърканият грайфер на гумите и повишеното налягане водят до увеличаване на спирачния път. Ако към него се добави и мокрият асфалт от лятната буря, се получава аквапланинг. Комбинацията е предпоставка за сериозен инцидент.
 • Пясък – външен фактор, който пречи на ефективността на гумите. Той е често срещан през лятото, както в селата, така и в по-крайбрежните райони. Пясъкът пречи на сцеплението. Трябва да избягвате резки движения, за да не се подхлъзне колата.
  10-те най-често срещани проблема с гумите през лятото

Източник на изображението: pexels.com

Съвети за поддръжка на гумите през лятото

Лошо поддържаните гуми влияят негативно върху безопасността на всички участници в движението. Затова ви препоръчваме при съмнения за тяхната здравина, винаги да се обръщате към специалист. 

Ето и някои от основните неща, на които да обърнете внимание преди дълъг път:

 • Винаги проверявайте налягането на гумите си, когато са студени и според препоръките на производителя. Никога не изпускайте въздух от горещи гуми. Старайте се налягането да не е прекалено високо, нито ниско.
 • Измерете дълбочината на грайфера. Тя не трябва да е под 1.6 мм. Можете да я измерите с помощта на монета от 1 лв. Ако грайферът покрива външния пръстен на монетата, значи е в добро състояние. В случай че е под него, време е да смените гумите.
 • Преди път винаги проверявайте дали по гумите няма деформации. Те могат да се окажат фатални за безопасността ви. Не пропускайте да обърнете внимание и на резервната гума.
 • Не претоварвайте автомобила с багаж. Има определена тежест, която каросерията, шасито и гумите понасят. Нейното надвишаване може да наруши целостта им.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *