5 практични съвета при покупка/продажба на жилище

Домът е една от най-важните инвестиции в живота. В повечето случаи, тя е свързана и с много съществени решения, които трябва да вземете. Те се отнасят до локация, големина, цена, разпределение и финансирането на избрания от Вас имот. По тази причина Ви предлагаме 5 съвета, които бихте могли да следвате. 

1. Проучете внимателно преди да направите избор 

Необходимо е да се запознаете с най-важните параметри и предпоставки, които са свързани с Вашите цели и потребности, за да направите избор за ипотечен кредит

Отчитайте детайлите от планиране на средствата, с които разполагате,  имотът и инвестицията, до вземане на финално решение за финансовите Ви възможности за погасяване на кредита ежемесечно. 

2. Преценете собствените си средства за самоучастие и определете бюджета си

Самоучастието или авансовото плащане е първоначалното плащане за цена на имота, което банката, която Ви отпуска средствата, ще Ви изиска. Стандартно това е 15-20% от покупната цена според оценка на имота.

Когато изчислявате бюджета си, не забравяйте, че освен месечната погасителна вноска за кредита, ще имате и допълнителни разходи като държавни и нотариални такси, комисиони за брокер, обзавеждане, ремонтни дейности и др. 

5 практични съвета при покупка/продажба на жилище

Източник на изображение: pexels.com

3. Помислете за размера на жилищния кредит и месечната вноска 

След като вече сте определили размера на собствените си средства, е добре да помислите каква сума можете да отделите за месечната вноска. 

Ние, от Банка ДСК, сме разработили калкулатор, който ще Ви помогне да се информирате за приблизителен размер на месечните вноски.  Важно е да знаете, че при кандидатстване другите Ви месечни разходи, като плащания по кредитни задължения към настоящия момент, също ще се вземат предвид. 

В зависимост от изискванията на банката кредитор размерът на месечната вноска и останалите Ви месечни задължения по кредити не следва да надхвърля определен процент – коефициент дълг – доход, например 60%. 

При доход от 2 000 лв. за месец, размерът на месечните вноски по кредит не следва да са повече от 1 200 лв. 

4. Възползвайте се от предимствата на кредитиращата банка 

Банка ДСК Ви предлага безплатно получаване на предварително одобрение, преди да сте избрали имот за закупуване. С тази възможност, Вие получавате сигурност за сумата на финансиране, която може да Ви бъде предоставена на база декларирани данни и е с валидност от 3 месеца. 

С възможност да го получите от всеки един офис на Банка ДСК, като предоставите информация относно доходите и кредитните Ви задължения. 

5. Намерете идеалния дом за Вас

След определяне на бюджета, Вие можете да започнете с търсенето на мечтания от Вас дом! Все пак е важно, преди да пристъпите към покупка, да обмислите добре някои въпроси. 

Покупката на нов дом е обвързана с вземането на нелеки решения, някои от тях например са: 

  • Кой е най-подходящият дом за Вас? 
  • Как ще осъществите покупката на жилището? 
  • Планирате ли увеличаване на семейството Ви? 
  • Местоположението ли Ви интересува най-вече или размерът на жилището?
  • По Ваш вкус имот или ще има нужда от ремонт?

За да си отговорите на въпросите, е добре да обърнете специално внимание на Вашите приоритети, например:

  • Близост до работното Ви място;
  • Транспорт и време за пътуване на ден;
  • Разположение на апартамента по Вашите изисквания;
  • Изложение на апартамента – южно/западно/източно/северно;
  • Състояние на сградата – ново/старо строителство.

Изборът на район, година на строителство, местоположение, етаж и площ на жилището и т.н. са основни критерии при търсенето на перфектното жилище. За да Ви е по-лесно и по-бързо да откриете правилният имот, можете да се обърнете към брокер на недвижими имоти. 

Той ще Ви е полезен от гледна точка на договаряне на цена с продавача на имота, капариране на жилището, срок за изповядване на сделката за покупко-продажба пред нотариус. Добре е да приоритизирате това, от което имате нужда, над това, което бихте искали, за да откриете посоката към правилния избор. 

И когато намерите Вашия идеален дом, последна стъпка от придобиването му е усвояването на сумата от одобрения кредит и разплащане с продавача.  А накрая уютът ще внесете Вие! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *