Избор на мебели за малката кухня – планировка и подбор на цветовете

Липсата на достатъчно пространство е проблем на повечето кухни в градските жилища. Често собствениците са принудени да избират компактни и дори мултифункционални мебели, а понякога дори да се откажат от някои от тях. В същото време кухнята трябва да бъде функционална, ергономична и естетична, което значително усложнява задачата по нейното оформление.

Планировка на малката кухня – кои са важните моменти?

На първо място е изключително важно да се вземат предвид техническите параметри на помещението. Идеите за оформлението на малка кухня ще трябва да се реализират, като се вземе предвид местоположението на комуникациите, отоплителните системи, електрическите кабели и въздуховода за аспирацията.

Ако ремонтът не включва цялостно преустройство на функционалните точки, могат да възникнат някои трудности. Например, ще трябва да се погрижите за допълнителна топлоизолация в случай че печката и хладилника са разположени в съседство.

Когато се планира оформлението на кухня с малка квадратура, е важно:

  • Да се осигури достатъчно пространство за движение;
  • Да се съобрази разстоянието за отваряне на врати – шкафове, хладилник, интериорна врата;
  • Да се използва вертикалното пространство възможно най-ефективно за организиране на системи за съхранение – стени, ниши, ъгли;
  • Имайте предвид, че кухненските мебели не обичат контакт с отоплителни уреди и системи;
  • Правете разлика между реални нужди и желания. Помислете за лекотата при изпълнение на ежедневните домакински операции и практичността на цветовите решения – чисто бяла кухня в дом с малки деца ще бъде по-скоро проблем, отколкото източник на радост.

Кухненската модулна система трябва да улеснява ежедневието, а не допълнително да го натоварва. Горният и долен ред шкафове не бива да спират естествената светлина. Също така трябва да се планират допълнителни източници на осветление над работните повърхности, в допълнение към централния осветител.

Избор на кухня за малко пространство

В зависимост от квадратурата и формата на помещението, кухненските модули могат да бъдат с различен дизайн и геометрия. Моделът на кухнята трябва да се избере в зависимост от това дали стаята е тясна и дълга, квадратна или с правоъгълна форма. Интериорният дизайн в малките пространства предполага използването на компактни, ергономични мебели.

В същото време, шкафовете трябва да предлагат достатъчно място за съхранение на продукти, съдове и битови уреди, така че да се използва ефективно оскъдното пространство. Мебелите трябва да бъдат не само приятни на вид и с голяма вместимост, но също да са устойчиви на влага и лесни за поддръжка.

Тясното кухненско помещение предполага използването на кухня, чиито шкафове са монтирани по протежение на една от стените – по възможност по-дългата от тях. Квадратните и правоъгълни стаи дават възможност за избор на „L”-образна (ъглова) кухня с централен фокус върху печката и аспиратора. Този тип мебели имат вътрешни “слепи” зони, които могат да се използват за съхранение на неща, които не са ежедневно необходими.

Материалът на кухнята е от огромно значение. По-евтините ПДЧ опции печелят с ниската си цена, но тяхната устойчивост на влага и пръски вода е значително по-малка. Мебелите с лицеви части от МДФ фурнир очароват с привлекателното си излъчване, но цената им е по-висока от тази на шкафовете от ЛПДЧ.

Що се отнася до стойността на модулната кухненска система, най-скъпият вариант си остава естествената дървесина. Светлите тонове са най-добър вариант за малки пространства, поради способността им да ги увеличават оптически. Белият цвят не е задължителен. Можете да заложите на гарнитура, имитираща светло дърво. Бежово, светло сиво и жълто са актуални нюанси, използвани успешно в кухненския интериор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *