Какъв е правилният бойлер за вашия дом?

Бойлерът е все по-предпочитан от българите за топла вода. Той е икономичен, екологичен и лесен за използване.  На пазара има различни модели бойлери, които се различават по технически характеристики, за да се адаптират към специфичните нужди на дома. 

В тази кратка статия ще ви запознаем с видовете бойлери и кой за какво се използва. Така ще можете да изберете вида, от който имате наистина нужда. 

Какъв е правилният бойлер за вашия дом?

Източник на изображението: freepik.com

Вертикални и хоризонтални бойлери

Вертикалните са най-популярният вид бойлери. Предлагат се в различни дизайни и вместимостта им варира от 30 до 200 л. Монтажът им е лесен, а цената им – достъпна. Единствен минус е, че не са компактни и не са подходящи за помещения, в които няма достатъчно място. 

Хоризонталните бойлери не се различават много от вертикалните, освен по начина на монтаж. Принципът на работа е същият. 

Когато избирате новия си бойлер, винаги се интересувайте от точните му размери, срока на гаранция и енергийния му клас.

Подовостоящи бойлери

Ако бойлерът е с вместимост над 200 л, той е предвиден за пода, а изолацията му е по-голяма. Причината да е за под е по-голямото му тегло, когато в него има вода. 

Бойлер с такъв капацитет е подходящ за места, на които консумацията на топла вода е по голяма. 

Пример за това са:

  • Хотели
  • Фитнес зали
  • Еднофамилни къщи и др. 

Проточни бойлери

Специфичното при тези бойлери е моментното загряване на водата. Те са с много мощни нагреватели, които се включват само в момента на използване. Проточните бойлери използват по-голямо количество електроенергия, затова е добре да проверите състоянието на електрическа си мрежа преди монтаж. 

Тези бойлери се препоръчват за места, на които няма висока консумация на вода. Можете да монтирате такъв в кухнята, за повече удобство, докато готвите. Удобни са и за мивката в банята. 

Термопомпени и термодинамични бойлери

Термопомпените бойлери се състоят от вътрешно и външно тяло. Те са изключително екологични и много икономични в подгряването на вода. Единственият им минус е, че трябва да намерите място на външна стена, на която да се монтира външното тяло, за да черпи енергия от въздуха навън. Размерът не е прекалено голям и е подходящ и за по-малко жилище.

Термодинамичните бойлери също функционират на принципа на термопомпата и осигуряват до 75% икономичност на електроенергия. Основната разлика с термопомпените бойлери е, че термодинамичните нямат нужда от външно тяло, а цялата система е събрана в един уред. Това води и до по-големия им размер, който не е подходящ за апартамент, а по-скоро за къща. 

Какъв бойлер да изберете?

Преди да изберете бойлера, има някои въпроси, които да ви насочат към вида бойлер, който е подходящ за вашето домакинство.

Например:

  • Бойлерът за апартамент или за къща е?
  • За вилата ли е, и ако е за там, за лятото или за зимата ми трябва?
  • За резервен вариант при спирането на топлата вода ли е?
  • За кунята ли е само?
  • За хотел ли е?
  • Монофазно или трифазно е захранването, на мястото, на което ще сложа бойлера?

След като отговорите на тези въпроси, ще се ориентирате от каква мощност бойлер имате нужда.

Изборът на бойлер задължително трябва да бъде съобразен с нуждите на вашия дом  и количеството топла вода, което се изразходва. Нашият съвет е да се обърнете към магазин, който предлага всички изброени видове бойлери. Консултантите там ще ви запознаят подробно с всеки от тях и ще ви дадат правилен съвет при избора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *