Кой е най-добрият музикален инструмент за дете?

Има много родители, които смятат, че музиката може да бъде мощен съюзник, когато става въпрос за обучение на децата им.

Започването на занимания по музика и свирене на инструмент за деца е много положително, за тяхното творческо, интелектуално, слухово, сензорно, речево и двигателно развитие. Те също се научават да изразяват своите емоции и интереси по различен начин, нещо, което може да им помогне да се чувстват по-сигурни, когато общуват с другите.

Музикалното образование е забавен начин за учене и може да улесни ученето по други предмети. Особено в етапа на ограмотяване, където е обичайно да се използват рими или мелодии, за да ги стимулират. Той също така повишава способността за концентрация, нещо, което е от съществено значение в първия етап от тяхното образование.

Но има много съмнения, които могат да възникнат, когато запознавате децата с музиката. Първото нещо, което трябва да сме наясно е, че не можем да ги насилваме, ако те го възприемат като налагане, можем да генерираме обратния ефект. Музиката може да ни помогне, ако я разбираме като нещо забавно, особено в ранна възраст. Не можем да ги накараме да свирят на инструмент в часовете си по музика, те трябва да решат дали искат и кой харесват.

Въпреки това има инструменти, на които е по-лесно да започнете да свирите от други, тъй като изискват по-малко сложност, за да издават прости мелодии или ритми. На възраст между 2 и 5 години малките ксилофони, пиана, барабани, или други ударни инструменти могат да работят добре.

От 6-годишна възраст те могат да започнат с нещо по-сложно като кларинет, барабан, цигулка, китара или пиано. Те със сигурност ще ви придружават през целия ви музикален живот.

Има много възможности при избора на инструмент и това са само някои примери. Не забравяйте, че колкото по-мотивирани са децата, когато става въпрос за учене, толкова по-лесно ще бъде да им се вдъхне страст към музиката.

Опитайте да говорите с някой, който вече знае как да свири, или с учител по музика. И преди всичко не се отчайвайте, ако се отегчат, не ги приемайте за невъзможни, понякога този тип учене е въпрос на проба-грешка. Много често се случва да започнете с инструмент и да загубите интерес, така че е добра идея да проучите пазара втора употреба и да не инвестирате твърде много пари в началото.

Източник:  prosound.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *