Съвети за избор на ипотека

Изборът на ипотека е едно от най-важните финансови решения в живота на всеки. Причината? Това е много дългосрочен заем, с който се иска значителна сума пари и с условия, които понякога не са лесни за разбиране.

За да предприемете правилните стъпки, преди да вземете кредит срещу ипотека, има някои основните въпроси, които ще трябва да анализирате, за да намерите добра оферта:

1.Изберете между фиксиран или променлив ипотечен кредит.

2.Задайте период на връщане, който най-добре отговаря на вашата ситуация, финанси и разходи.

3.Разберете максималния процент от общата сума на къщата, която банката е готова да финансира.

4.Анализирайте комисионните, които включва ипотечен кредит.

5.Какви продукти трябва да сключите, за да получите по-добра цена на ипотеката си.

Решете между фиксирана или променлива ипотека . Както при всеки заем, ипотеката също включва плащане на лихва. В този случай обаче ще можете да намерите две опции, между които ще трябва да избирате:

Фиксирана ипотека: Това е лихва, която не се променя през целия срок на заема. Ще плащате една и съща вноска през целия живот на операцията, което ще ви позволи да извършвате по-добро финансово планиране, без да поемате рискове поради вариации в референтните индекси.

Променлива ипотека: Koгaтo лиxвaтa e пpoмeнливa, тя ce cъcтoи oт двa ĸoмпoнeнтa – peфepeнтeн лиxвeн пpoцeнт (PЛΠ) и фиĸcиpaнa pиcĸoвa нaдбaвĸa. Имeннo PЛΠ e пpoмeнливaтa чacт oт лиxвeния пpoцeнт и caмo тoй ce измeня.

Винаги е добре да сравнявате офертите, които ви предлагат различните финансови институции, защото така можете да се възползвате от кредити с ниски лихви.

Задайте период на връщане, подходящ за вашите обстоятелства 

При избора на ипотека трябва да посочите и годините, в които искате да погасите задължението си. Не забравяйте, че колкото по-дълъг е срокът, толкова по-ниска е таксата , която ще трябва да плащате месец за месец, но толкова по-висока е лихвата.

Анализирайте разходите и комисионните, които ще трябва да платите

В допълнение към разходите, свързани със закупуването на жилище и формализирането на самия ипотечен кредит, не бива да забравяте, че много оферти включват и други допълнителни разходи. Най-често срещаните са начални комисиони, предсрочно погасяване (пълно и/или частично) и новация . Когато избирате добър ипотечен кредит, не забравяйте да сравните всички тези разходи, за да разберете кой може да е най-евтиният вариант.

Проучете какви допълнителни продукти желаете да сключите, за да намалите цената на вашата ипотека .

В някои случаи банките могат да предложат по-ниска лихва при сключването на някои от техните финансови продукти, като например: застраховка живот, жилищна застраховка, текуща сметка или пенсионни планове.

Вземането под внимание на всички фактори, сравняването и изчисляването на месечните разходи за вашата бъдеща ипотека е нещо, в което си струва да инвестирате време.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *