Какви строителни материали да използваме за изграждане на вътрешна стена

Всеки ремонт започва с трудности, като една от най-големите е избора на материали, които да се ползват. Издигането на допълнителна стена, която да раздели помещението на две по-малки стаи не е изключение и може да доведе до проблеми, ако не се използват правилните елементи за конструкцията.

Експертите в продажбата на строителни материали от Stroymart.bg с топ качество ще ни помогнат, да разгледаме какви елементи се използват при изграждането на вътрешна стена, предимствата и недостатъците на различните видове, и кой вариант за какъв тип сграда е подходящ.

Стена от гипсокартон

Гипсокартонените плоскости са изработени от гипс, покрит със слой хартия от двете страни.

Този строителен материал е изключително лек и удобен за ползване, което е една от причините да бъде търсен не само за изправяне, но и за изграждане на вътрешна стени.

Издигането им с помощта на гипсокартон е по-бързо и чисто в сравнение с тухлите. Плоскостите не изискват смес, която да се бърка и може да оцапа помещението, в което сте решили да създадете допълнителна стая.

Важно е да се използват по-дебели гипсокартонени листи като 12,5мм, които са по-плътни и здрави. Тънките модели като 6,5мм са податливи на огъване и чупене, поради което се използват само с декоративна цел.

При изправяне на стени или създаване на окачен таван с материалите за сухо строителство се използват UD и CD профили, които да рамкират и на които да се монтират гипсокартонените плоскости. Когато се прилагат за създаване на изцяло нова преградна стена, се използват UW профили за изграждане на носеща конструкция и CW профили по вертикалата като монтажен елемент.

Тези строителни материали са евтини и лесни за използване при монтаж на вътрешна стена, но крият риск. Първо, гипсокартона е сравнително меки при удар по него има вероятност да остане дупка, която изисква допълнително време и труд, за да се ремонтира и скрие. Второ, той не осигурява много добра шумоизолация и топлоизолация. Това го прави неподходящ за използване в жилищни сгради, където основната причина за изграждането на допълнителна вътрешна стена включва точно тези две неща.

Препоръчва се за офис сгради, поради по-ниската цена и време за монтаж. Освен това стените изградени от гипсокартон предлагат гъвкавост и бързо могат да бъдат демонтирани, ако има нужда от по-голямо помещение.

Стена от тухли

Тухлите са естествен строителен материал, който се произвежда чрез изпичане на глина на висока температура. На пазара се предлагат много модели, но най-подходящите за изграждане на вътрешна стена са тухлите 12см.

Тези модели предоставят най-добрата шумоизолация, поради което са толкова търсени за зидането на допълнителна стена.

Поставят се по-бавно и сложно в сравнение с гипсокартонените плоскости и излизат по-скъпо.

За изграждането на стена с тези строителни материали ще трябва да се изчисли количеството тухли 12см, което ще е нужно, зидарска смес и полиуретанова пяна, която да запълни нивото до тавана.

Зидът започва с първия ред, който трябва да има основа от разтвореното лепило. След нареждането му се поставя от сместа по цялата ширина на керамичните блокчета. При поставяне на останалите нива, трябва да има застъпване на вертикалните фуги, за да се получи стабилен зид.

По изискване на “Наредбата за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони” този тип носещи стени трябва да имат еластична връзка, която да я свърже със скелета на сградата. Това помага да се намали товара на зида и му осигурява по-добра стабилност.

Изграждането на вътрешна стена с тухли е подходящо за жилищна сграда. Първо, те създават устойчива конструкция, която ще издържи в продължение на десетилетия и няма опасност да се получи дупка при случаен удар. Второ, осигуряват много добра шумоизолация и топлоизолация, което ще позволи изградената нова стая да се отоплява самостоятелно през зимата. Трето, дава възможност за декориране чрез поставяне на картини по стената.

При избор на строителни материали за изграждане на вътрешна стена е важно да се вземе предвид типа сграда, в който тя ще се направи. За офис помещения е препоръчително тя да бъде издигната от гипсокартон, който ще е по-евтин и може лесно да бъде демонтиран, ако е нужно разширение. При жилищните сгради е най-добре да се използват тухли 12см, които са устойчиви в годините и осигуряват добра шумоизолация на стаята.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *