Как да изберете работно облекло

Без значение дали сме си вкъщи или на служебното място, ако дейността ни е свързана с физически труд, без подходящото работно облекло съществува вероятност от възникване на контузии и наранявания. Ето защо е редно да си изберем подходящите дамски или мъжки работни дрехи. Как да стане това и на кои особености да обърнем внимание? Има ли значение материята и отделните използвани видове? Как да подберем точната номерация? На тези и други въпроси ще дадем отговор по-долу.

Как да изберете подходящо работно облекло

При избора, трябва да се вземат в предвид различни нюанси, като на първо място са цветовете. Те в определени сфери могат да имат функционално предназначение. Такова е нужно например при пътните служители и на местата, където хората трябва да са добре забележими, дори и в условия на лоша видимост. Ако дейността Ви е свързана със силна замърсеност е редно да прибегнете към по-тъмните нюанси, които отчасти да прикриват мръсотията.

При други дейности се изисква подбора на специално защитно работно облекло, каквото е при медицинските лаборанти и докторите например. От друга страна, при избора трябва да си зададем въпроси, като това какъв е сезона от годината; съответно дали е зима или лято. Мъжки или дамски предпазни облекла търсим и т.н?

Кои са основните видове материи

Когато правим избора на вид материя, от която да е изработено работното облекло, трябва да се замислим и над някои допълнителни свойства на тъканта. Тя трябва да:

  • бъде износоустойчива;
  • пропуска въздух за естествено проветрение на тялото;
  • създава комфортна температура;
  • е лесна за пране;
  • е хигиенична.

За създаването на работно облекло основно се използват три вида материи: естествени, синтетични и смесени. Първите се характеризират с добра проветривост и хигиеничност, без да предизвикват кожни раздразнения. Вторите притежават добро ниво на еластичност и комфорт, но пък не осигуряват добра проветривост на тялото и съществува вероятност за кожни раздразнения. Смесените са най-популярните и използваните. Те съчетават качествата на предните две.

Как да изберете правилния размер

При подбора на номерацията за работно облекло е важно да предвидим малко по-големи размери, позволяващи на служителя да си облече допълнителни дрехи при по-студено време или през зимата. За да се определи размера е необходимо да се вземат под внимание особености, като височина, гръдна обиколка, талия, ханш, ширина на раменете. У нас в някои случаи размерите се обозначават с латинските букви S, M, L, XL, XXL, XXXL и т.н. От ляво надясно големината се увеличава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *