Изкуствени и естествени материи за спално бельо

Голяма част от денонощието човек прекарва в леглото си, върху и под завивките. Качеството на съня и добрата почивка зависят от това как се чувстваме там. Не хабете време и средства що се отнася до спалните си комплекти, защото те са част от факторите, които се отразяват върху бодростта и настроението ви. Тук не  става дума за пари. Не е нужно чаршафите ви да са много скъпи, на известна марка и т.н., достатъчно е вие самите да се чувствате добре в тях. Кожата ви трябва да се радва на допира им, а тялото ви да е спокойно.

На пазара има огромно количество спални комплекти, което прави изборът на човек доста труден. Факт е, че не само цветово те са най-различни, но и направата им, материята, от която са създадени. Изберете тази, която харествате най-много, която ви понася най-добре. Материите са изкуствени и естествени. Съветът на специалисти гласи, че най-добре се спи в естествени материи.

Най-купувани сред тях са памукът или по-конкретно памучният сатен. Онези, завивки, които са направени от памук са по-плътни и приятни на допир. Те имат оптимално свойство, а именно през студените нощи да задържат топлината, а през топлите да пропускат хладнината.

Съвсем логично е, че естествените материи са по-скъпи от изкуствените. Има и един междинен вариант, който е не по-малко предпочитан – спални комплекти от смесени материи. Те са на достъпни цени, здрави са и се поддържат лесно, без особени специални грижи. От такива смесени материи се правят и редица други неща, които също влизат в спалното помещение – пердета, кувертюри и т.н.

Кои материи са смесени? Това са така популярните поликотън или пък микрофибър. Поликотънът е известен с това, че 50% е памук и 50% полиестер. Трите материи, от които е съставен микрофибърът (полиестер, полиуретан и полиамид) са известни с това, че са удобни със своите характеристики – 1. Не се мачкат; 2. Трудно се късат и захабяват.

Тук ви разказахме доста за материите на бельото за спалня, но е хубаво да обърнете внимание на цветовете. Нека те са такива, които да се съчетават с целия интериор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *