Мократа храна за котки и нейните предимства

Някои стопани използват мократа храна за котки само като добавка или лакомство. Доста често те я смесват със сухата храна на котките си, за да засилят вкусовите и качества и да привлекат интереса на злоядите си домашни любимци. Но мократа храна сама по себе си може да се използва като заместител на сухата храна и има някои основни предимства:

Мократа храна е богата на протеини и важни хранителни вещества

Мократа храна е пакетирана и съответно няма достъп до кислород. По този начин доста от полезните хранителни вещества се съхраняват и вашата котка успява да ги усвои. В сухата храна, особено тази която се продава на едро в отворени пакети, хранителните вещества са доста по-малко. При стоенето тя изветрява, като освен че губи вкуса си и свежестта си, тя губи и важните хранителни вещества, които са полезни за вашата котка. Ако искате да сте сигурни, че вашата котка приема достатъчно полезни хранителни вещества заложете на храна, която е добре пакетирана и затворена, като мократа храна, паучовете, и консервите. Качествената суха храна също е пакетирана добре, така че да се задържи свежа възможно най-дълго време. 

Протеините в мократа храна за котки са в по-големи количества отколкото тези в сухата храна. Но не всеки протеин е задължително полезен. Вашата котка има нужда от протеини повече отколкото кучетата, но тези протеини биха били полезни само ако са от месо. По-евтината мокра храна се прави с растителни протеини, които в доста от случаите могат да доведат до затлъстяване. В зоомагазин PetNetShop може да намерите богат асортимент от качествена мокра храна за котки, така че да сте сигурни че избирате най-доброто за вашият домашен любимец. 

Съдържа повече вода, което спомага за по-добрата хидратация на котката

В мократа храна за котки се добавя вода, която действа хидратиращо на вашият домашен любимец. Дори котката ви да има постоянен достъп до прясна вода, тя не винаги се възползва от това удобство. Както хората, котките пият вода чак когато се почувстват жадни, което в повечето случаи не е проблем. Но някои котки имат проблеми с уринарния тракт, което изисква по-високо ниво на хидратация. Именно чрез мократа храна стопаните на такива котки се справят с този проблем. 

Дори котката ви да няма такива проблеми, повече хидратация винаги е добра идея и е полезно за вашата котка.

Още повече че мократа храна се е с по-добри вкусови качества от сухата храна и доста котки я предпочитат. Това решава проблема на много стопани със злояди котки, които отказват да ядат сухата си храна. Именно заради това много хора смятат паучовете и консервите с мокра храна за лакомство. Смесването на мокра и суха храна е добър вариант за тези от вас, които срещат трудности с храненето на котката си. 

Съдържа по-малко въглехидрати в сравнение със сухата храна, което спомага за контрол на теглото при някои котки с проблеми от този тип

Тук разбира се съдържанието на въглехидрати зависи от качеството на самата храна. В доста от високопротеиновите храни източника на този протеин е растителен, като царевицата например. Проблемът е, че царевицата съдържа и доста въглехидрати, които могат да доведат до затлъстяване. При някои домашни любимци се получават и алергични реакции. За това, при покупката на мокра или суха храна е добре да следите какъв е източника на протеини, за да сте сигурни че давате на котките си необходимите хранителни вещества.

Най-добрият вариант разбира се, е когато храната е направена от чисто месо, без излишни добавки. По този начин най-много се доближавате до естествения начин на хранене на котките. Техните предци са се хранили с месото на малки птици, гризачи, и друга малка плячка, която са успявали да уловят. За това, домашните котки се нуждаят от същият този животински протеин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *