На четвърто място в ЕС сме по разходи за храна

Домакинствата в Европейския съюз са похарчили повече от 1.047 трилиона евро за храна и напитки без съдържание на алкохол през календарната 2018 година, което е 6.6 процента от брутния вътрешен продукт на ЕС. Това показват данните, публикувани от агенцията по статистика на съюза Евростат.

Сравнено по друг начин, сумата се равнява на 12.1 процента от общите разходи за потребление. Тя заема и трета позиция по обем на харчовете, нареждайки се след жилищата, водата, електричеството, газта и другите горива, както и транспорта.

Около една трета от похарчените пари в Румъния за годината (27.8 процента) са похарчени от тамошните домакинства именно за храна и напитки. След тях следват литовците (20.9 процента) и естонците (19.6 процента). България следва на четвърта позиция. Родните домакинства са инвестирали 19.1 от българските пари именно за храна и напитки.

Най-малко пари за храна и напитки са дали домакинствата във Великобритания – 7.8 процента, като в този аспект следват Ирландия (8.7 процента), Люксембург (9.1 процента) и Австрия (9.7 процента).

Наскоро Евростат публикува и друга любопитна статистика. Според нея българите са най-неудовлетворените хора в целия Европейски съюз. Те оценяват най-ниско живота си в различни категории, като например финансово състояние и удовлетвореност от личните си отношения. Председателят на съюза на психолозите у нас д-р Пламен Димитров обясни, че това може лесно да се изследва като проблем. “Българите плащат европейски цени с неевропейски заплати”, припомни той. Той посочи, че за разлика от хората, живеещи на запад, масовият българин всекидневно се среща с финансови и социални проблеми. “Ние сме устойчиви, но ни се налага да понасяме огромно напрежение. Това ни поставя на ръба на прегарянето”, обясни д-р Димитров.

Той смята, че липсва и адекватна политика от страна на държавата по отношение на психичното здраве. “В тази сфера имаме големи дефицити. Имаше предоставени препоръки, но нямаше кой да ги чуе”, отбеляза д-р Димитров. Той смята, че за съжаление положението е “трагично” по въпроса с психичното здраве в България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *