Накъде, когато споделеният хостинг ми отеснее?

Като собственик на онлайн магазин, блог или уебсайт най-вероятно при стартирането му сте се спрели споделен хостинг.

И изборът ви е бил много разумен, тъй като този хостинг план е не само много удобен за ползване от начинаещи, но е и доста евтин. И ако вашият сайт остане малък, този вид хостинг си е едно наистина идеално решение.

Но ако след време сайтът ви увеличи трафика и съдържанието си, вероятно ще дойде момент, в който споделения план ще ви отеснее и трябва да помислите за надграждането му.

Накъде, когато споделеният хостинг ми отеснее?

Източник снимка: pixabay.com

Как да разберете, че е време да помислите за друг хостинг план?

Както споменахме преди малко, споделеният хостинг е отлично (и евтино) решение, което може да ви бъде от полза в ранните етапи от развитието на вашия онлайн магазин или сайт.

Проблемът е, че идва и с някой ограничения, тъй като споделяте ресурсите на сървъра с още много други потребители.

Това значи, че ако някой от другите уебсайтове, качени на същия сървър има увеличен трафик и използва повече от ресурсите му, вашият сайт може да започне да забавя.

Възможно е също така вашият сайт да увеличи трафика си и споделеният хостинг вече да не му е достатъчен като капацитет, който му предоставя.

В този ред на мисли, ето кога е време на помислите за смяна на хостинг плана:

Ефективността на сайта ви спада – Скоростта и производителността са от изключително голяма важност за всеки уебсайт. Тези фактори играят огромна роля както за класирането на сайта в търсачките, така и за потребителското изживяване.

Ако сайтът ви е бавен, потребителите просто ще започнат да го подминават, а това означава, че вие ще губите не само трафик от посещения, но и пари (особено ако имате онлайн магазин).

Имате нужда от повече функции – По-скъпите планове могат да се справят с много повече трафик, това е факт. Но освен това те ви дават достъп до нови и вълнуващи функции, от които можете да се възползвате.

За разлика от основните планове за споделен хостинг, които ви позволяват да стартирате само един сайт, по-скъпите планове не само нямат подобни изисквания, но и предлагат възможност да надграждате, да използвате допълнителни функции, да правите промени по сайта си, които изискват персонализиране и т. н., и т. н.

Кои са популярните опции за надграждане?

VPS хостинг

При Virtual Private Servers (VPS) получавате достъп до виртуално разделен сървър. Казано по-простичко, вашият сайт ще е паркиран на същия физически сървър като сайтовете на останалите потребители, но ще се съхранява отделно от всички останали на пространство, посветено само на вас.

Освен, че имате повече пространство и то е само за вас и вашият сайт, VPS идва и с много допълнителни функции, които не може да използва никой друг.

SSD Cloud хостинг

Това е сравнително нова хостинг услуга, която набира сериозна популярност сред потребителите, тъй като предлага най-доброто от споделения и VPS хостинга.

Cloud хостингът е изключително гъвкав и ви дава възможност както да добавяте, така и да премахвате компоненти според текущите си нужди.

Накъде, когато споделеният хостинг ми отеснее?

Източник снимка: pixabay.com

Нает сървър

Този вид хостинг ви позволява да се възползвате от възможностите на цял един сървър, върху който ще е разположен само вашият сайт.

Сървърът се ползва за стартиране на вашия сайт и не се споделя с други потребители. Това ви осигурява достъп до доста повече ресурси, отколкото може да ви предостави споделения хостинг.

А понеже никой друг не може да се ползва от ресурсите на сървъра, можете да осигурите отлична производителност на сайта си. Плюс това получавате пълен достъп до сървъра и можете да го персонализирате така, че да отговаря на вашите нужди.

Разбира се, всички тези предимства идват и по-високата цена, която трябва да платите, ако решите да смените споделения хостинг план с нает сървър.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *