Възстановяване от хазартна зависимост – по-лесно е с помощ от специалист

Както всяка друга зависимост, хазартната зависимост има мощна психо-биохимична основа и това означава, че е почти невъзможно да се възстановите сами. Въпросът: как да се отървем от пристрастяването към хазарта ясно възниква пред самия пациент едва на четвъртия стадий на заболяването, преди това той не разпознава и по всякакъв начин отрича зависимостта.
Следователно първата и най -важна стъпка по пътя към възстановяването ще бъде да се признае, че зависимият има проблем. Често това изисква няколко разговора с опитен терапевт.

Лечението на пренебрегната хазартна зависимост, когато депресия, невроза, мисли за самоубийство вече са добавени към пристрастяването, е невъзможно без лекарства. В началните етапи – първият и вторият етап на пристрастяване – можете да се справите само с психотерапия и има големи шансове да се излекувате напълно.

При лечението се използват:

  • когнитивна поведенческа терапия;
  • личностно ориентирана психотерапия;
  • лечение с хипноза, включително на Ериксон;
  • програма от 12 стъпки, подобна на лечението на алкохолна зависимост;
  • индивидуално пригодени програми.

Режимът на лечение не зависи силно от възрастта на пациента, но все пак има някои нюанси.

– Младите пациенти са по-възприемчиви и податливи на внушения, поради което пациентите под 30-40 години са добре подпомогнати от съзнателна медитация, техники за релаксация, също така, младите хора по-често пренасочват акцента към екстремни спортове, което им помага да използват излишния адреналин. За тях е по -лесно да бъдат излекувани завинаги.

– Зависимите на възраст 40 и повече години също реагират добре на медитация и са добре подпомогнати от невролингвистични техники за програмиране и групови психотерапевтични сесии.

– Зависимите от хазарта над 50 по -често имат дългогодишен опит в играта, което прави терапията по -трудна. Тяхните невронни връзки са по -малко гъвкави, отколкото при по -младите хора и по -често им се предписват лекарства в допълнение към психотерапията. Тези пациенти се лекуват най -трудно.
Медикаментозното лечение на пристрастяването към хазарта при възрастни се свежда до употребата на антипсихотици, транквиланти, антиконвулсанти, антидепресанти, неврометаболични средства и блокери на опиатните рецептори. Пациентите с тежки склонности към самоубийство и тежка депресия може да се нуждаят от болнично лечение.

Потърсете помощ или прочетете още в сайта за лечение на зависимости

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *