7 съвета от Sky Optic за правилна поддръжка на очила

Правилната поддръжка на очилата, независимо дали са диоптрични, или слънчеви, може да удължи тяхната дълготрайност и да гарантира оптималното им използване през годините. 

В тази статия специалистите от оптичен център Sky Optic ще споделят няколко съвета относно правилната им поддръжка.

Как да поддържате и съхранявате очилата си?

Те не са просто аксесоар, а важна принадлежност, без която мнозина от нас не биха успели да се справят с ежедневните си задачи. Затова е от съществено значение да се грижим за тях както трябва. Ето седем основни съвета за тяхната коректна поддръжка:

Високи и ниски температури

Не ги оставяйте на прекалено горещи или студени места. Това може да повлияе на качеството на стъклата и рамката. А ако са изложени прекалено дълго време на директна слънчева светлина, има вероятност да се повреди покритието на стъклата.

Почистване

Избягвайте груби препарати, тъй като химическите вещества може да повредят покритието на стъклата. Също така, не използвайте обикновени парцали или хартиени кърпички, защото това води до надраскване. Почиствайте ги редовно, като използвате специални кърпички за очила или микрофибърни такива. Те са идеални за почистване на стъклата без да ги надраскват.

Поставяне

Не ги поставяйте с лицето надолу. Това може да доведе до надраскване на стъклата и износване на рамката, съветват от оптиката.

Регулиране

Ако рамката започне да се разхлабва или очилата не стоят добре на лицето ви, посетете някоя оптика, където да ги регулират. Не се опитвайте да правите това сами, понеже има риск да ги повредите или счупите.

Контакт с вода

Избягвайте директен контакт със солена вода. След плаж, винаги ги изплаквайте със сладка вода.

Съхраняване

Осигурете им необходимото предпазване, като ги съхранявате в твърд калъф, когато не ги използвате. Това ще ги защити от удари и прах. Също така, подходящото съхранение ще предотврати счупване, повреди и износване.

Правилно носене

Избягвайте да ги носите върху главата си, защото така има шанс да се деформира рамката.

Поддръжката на очилата, съобразно препоръките, не изисква много време или усилия, но е ключова за здравето на нашите очи. 

Защо правилната поддръжка на очилата е толкова важна?

Коректната поддръжка често се подценява или пренебрегва, което е основна грешка на потребителите. Тя е важна, защото гарантира, че те ще функционират оптимално, без да се налага честа смяна, а трябва да се има предвид, че те не са евтина инвестиция.

Освен това, неправилната грижа често води до неудобство при носене, което може да причини нежелани следи или наранявания на носа и ушите.

Всеки магазин за очила би могъл да ви предложи допълнителни средства за поддръжка, така че те да запазят своята функционалност, издръжливост и красота.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *