Интересни факти за банкоматите

На всеки пет минути на Земята се инсталира един банкомат.

По средни данни всяка машина извършва около 6500 операции на месец. Тегленето на пари далеч не е единствената операция, която машините извършват.

Не всички банкомати обаче работят денонощно – в Япония, след като са направили определени изчисления, експертите установили, че нощната печалба от работата на банкоматите не покрива разходите за тяхната поддръжка и защита. Така японците ще могат да се възползват от привилегията да теглят пари в брой от банкомат само до 19.00 часа  всеки ден от седмицата.

Колко пари могат да бъдат изтеглени наведнъж?

Обикновено банкомат издава не повече от 40 банкноти за една операция, но това зависи от лимита на картата ви. Изчисляването на максималната сума, която може да бъде изтеглена наведнъж, е изключително проста. За да направите това, на екрана на устройството се запознайте с какви банкноти са налични за издаване.

Кой носи отговорност за автентичността на банкнотите?

Парите в банкоматите се съхраняват в специални касети, всяка от които е конфигурирана за конкретна банкнота. Банковите каси извършват зареждането на средства, а колекторите се ангажират с поставянето на самата касета в банкомата. По този начин цялата отговорност за автентичността и съответствието на банкнотите се носи единствено от банковите служители. Самият банкомат не може да извърши такава проверка на средствата.

Постепенно развитие на услугите

За кратко време, а именно през 1973 г., се наблюдава значително разширяване на възможностите на банкомата. Глобалната компютъризация „вплете“ банки, сметки, пластмасови карти и електронна памет в една мрежа. Функциите на „автоматичния касиер“ се разшириха до фактуриране и парични преводи. Представлявайки механичния клон на банките, банкоматите завладяха целия свят.

Защита на парите

Docutel реши да подобри банкоматите и да повиши нивото на защита на парите. И именно Доналд Ветцел го направи. Точно той разработи първия модел на машината, който изисква пластмасова карта с магнитна лента. Първият подобрен банкомат се появява през 1969 г. във фоайето на Chemical Bank на Лонг Айлънд.

Източник: pss.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *