Какви тапети да изберете за дома си?

Рано или късно почти всеки човек разбира, че домът му просто се нуждае от ремонт – основен или козметичен. А по време на ремонта винаги възниква въпросът с какво ще бъдат покрити стените. Това може да бъде декоративна мазилка, боя или нещо друго, но най-често стените биват покрити с тапети.
Съвременният пазар предлага огромно разнообразие от стенни тапети, които могат да се закупят от физически търговски обекти или от онлайн сайтове като магазин Дегрец. При избора на такъв тип стенна облицовка обаче, е важно да се знае, че тапетите се различават не само по цвят или ширина на платното, но и по други критерии.
Видове тапети

Тапетите се различават преди всичко по материала, от който са изработени. По този критерий можем да ги разграничим като:

  • хартиени;
  • флизелинови (флиз тапети);
  • винилови;
  • текстилни;
  • фототапети

Колкото до цветовата гама, тя е не просто разнообразна, а огромна. Изобилието от принтове, десени и шарки в различни разцветки може да обърка и хората с ясна концепция за новия интериор.
Хартиеният тапет е най-старото декоративно покритие, познато още от 19-ти век. Това е най-евтиният, но и нискокачествен вариант. Тапетите от този вид не могат да се мият, износват се бързо и изгарят от слънцето. Съществуват два вида хартиени тапети: еднослойни и двуслойни. Еднослойните се късат лесно, защото са твърде тънки, докато двуслойните са малко по-здрави.

Флизелиновият тапет е по-модерната версия, направена от нетъкана материя, съставена от целулоза и синтетични влакна. Този тапет е доста издръжлив и екологичен. При залепването му, с лепило се маже само стената, което ви дава възможност да персонализирате покритието много по-добре и да му отделите достатъчно време.
Флиз тапетите имат и друго предимство: могат да се боядисват, което позволява бързи актуализации на интериора. И преди всичко, експлоатационните им качества превъзхождат многократно тези на хартиените облицовки. В същото време, разликата в цената е минимална.

Виниловите вариации на тапета са познати още с наименованието „миещи се тапети”. Те могат да се използват в кухни и други помещения с висока степен на влажност и замърсяване, тъй като могат да се мият. Виниловият тапет има два слоя – първият слой се състои от плат или хартия, а вторият от тънък слой PVC. Тези покрития са по-скъпи, но цената им си заслужава.

Най-скъпи са текстилните тапети. Те превъзхождат всички останали и структурно, и визуално. Текстурата на текстилното покритие позволява създаване на луксозни и стилни интериорни решения. Произвеждат се в богата гама от цветове и принтове, но имат и един важен недостатък – по трудното лепене. Обикновено полагането изисква намесата на професионалист.

Можем да поспорим доколко е уместно да причисляваме фототапетите към другите видове стенни тапети, но е факт, че те също служат за покриване и декориране на стени. Разликата е, че фототапетът се залепя само на една стена, а не върху всички стени в помещението. Съвременните фототапети се отличават с високо качество както на материала, така и на изображението, поради което актуалността им не само не намалява, но дори се увеличава.
След като вече сте запознати с основните видове тапети за стени, ще ви бъде много по-лесно да изберете подходящия вариант за помещенията във вашия дом. Всъщност, изборът се прави на база на различни фактори – здравина, естетика или цена. Избирайки магазин Дегрец за покупка на тапет, ще спестите пари, без да правите компромис с визията и качеството.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *