Кои са най-емблематичните колаборации на маратонките Nike?

Nike е спортен бранд, който винаги е в крак с новите модни и спортни тенденции. През годините е участвал в множество колаборации с известни дизайнери и музиканти, които добавят малка част от себе си в емблематичните маратонки Nike.

В статията ще обърнем специално внимание на някои от най-запомнящите се модели спортни обувки на марката, като ще ви разкрием по малко и от тяхната история.

Кои са най-емблематичните колаборации на маратонките Nike?

Източник на изображението: pexels.com

Nike x Dior

Слуховете за сътрудничество между двете компании се разнасят още от декември 2019 г. и през април 2020 г. Dior x Air Jordan 1 най-накрая бе пуснат на пазара. Маратонките са така изработени, че да включват шарката Dior Oblique в логото на Nike и да бъдат в същата гама цветове – сиво, черно и бяло.

Nike x Comme des Garçons

Целият свят се запали по интересния дизайн Nike x CDG Shox при първото лансиране през 2019 година. Традиционният дизайн на на маратонките е с логото на Nike и текстилна горна част. Логото на Comme des Garçons е вградено с помощта на подвижна верижка в златисто, което придава на маратонките екстравагантен блясък.

Nike x Off-White

Съвместната колаборация между Nike и Off-White вече е съставена от над 30 дизайна, които да радват почитателите на линията. Едни от най-скъпите и търсени маратонки в света, Nike x Off-White Air Jordan 1, дават старта на сътрудничеството между Nike и Върджил Абло. Ако нямате такъв чифт спортни обувки, не сте истински фен на марката. 

Louis Vuitton x Nike Air Force 1 Low

През лятото на 2021 г. Върджил Абло изпрати 47 поръчкови чифта LV Nike Air Force 1 по подиума на Louis Vuitton за сезон пролет/лято 2022 г. Всеки чифт Nike Air Force 1 LV е изработен от Louis Vuitton във Fiesso d’Artico, като за първи път в 40-годишната история на AF1 моделът е изработен извън фабриката на Nike. 

Всички 47 чифта Louis Vuitton Nike Air Force One на Абло са с материали, използвани в мъжките му колекции Louis Vuitton, и са оформени с неговите характерни кавички – “AIR”.

Пуснати след смъртта на Абло, Nike Louis Vuitton Air Force 1 представляват последните маратонки, в чиято визия е участвал дизайнерът. 

Nike Air Jordan 4 Retro Eminem x Carhartt

През 2015 г. Еминем и емблематичната марка за работно облекло Carhartt се направиха колаборация с Jordan, за да създадат Air Jordan 4 Retro Carhartt x Eminem. Първоначално подарени на приятелите и семейството на рапъра, бяха създадени и допълнителни 10 чифта обувки Nike Air Jordan 4 Retro, които бяха продадени на eBay търг в полза на фондация Marshall Mathers. 

Nike Air Jordan 1 High Travis Scott x Fragment

През 2021 г. марката Nike си сътрудничи с музиканта от Травис Скот и японския дизайнер Хироши Фудживара от Fragment, за да добавят своите характерни щрихи към иначе познатата цветова схема на Nike Air Jordan 1.

Те са пуснати на пазара с бяла и синя горна част. Подобно на известния модел на Nike Air Jordan 1 Highs от 1985 г., тези маратонки се отличават с уникалното си цветово съчетание и голямо лого. Те са едни от най-разпознаваемите маратонки в последните няколко години. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *