Косачките за трева. Какво не знаете за тях?

Косачките за трева. Какво не знаете за тях?

Източник: istockphoto.com

Косачките за трева имат дълга история, която е свързана с едно изобретение от 1830 г. и много иновации и подобрения след това. 

Косачката с избутване става популярна у нас доста късно и всъщност много хора се запознават с тази машина от американските филми по телевизията, в които често за фон героите косят моравата пред къщата си в предградията. 

Това се дължи на културно-исторически и пазарни особености, които в крайна сметка вече са се размили и косачките за трева в момента са едни от най-търсените и необходими уреди за всеки собственик на имот с градина в страната.

Моравата

За косачките с избутване, за които говорим, ключово понятие е моравата – равна тревна площ, която би имала нужда от подобна машина за поддържане на равномерен растеж на тревата. Може да се каже, че първите „морави“ са били позиционирани около английски и френски замъци, като дърветата по тях биват изсичани, така че враговете да не могат да се промъкнат в крепостта незабелязани. 

Самата дума за косачка на английски пък е „lawn mower“ (lawn – морава, mow – кося, жъна), като lawn идва от староанглийското „launde“, което означава „поляна или отворено пространство в гората“ или „ливада, където фермерите пасат добитък“. 

На български морава означава място, покрито с млада, зелена трева, а корените на думата не са изяснени. Морава навлиза при нас от чешки/словашки („morava“ – морава, ливада). По-старата форма на „morava“ би могла да е сродна с литовската дума „mauras“, която означава тиня, жабурнясала вода, както и с латвийската „maurs“ – свежа трева, морава.

Официални, добре поддържани тревни площи (морави тип „английска градина“) се появяват за първи път в Европа през 18-ти век, но методите за постигането на такива резултати са трудоемки и неефективни. Използват се пасящи животни или ръчни инструменти – най-вече коси, но също така сърпове и ножици. Дори добрите косачи няма как да оставят тревата съвсем гладка и равномерна, както би я оставила косачката за трева.

Косачките за трева. Какво не знаете за тях?

Източник: istockphoto.com

Първата косачка за трева

Първата механична косачка за трева е изобретена и патентована от инженера Едуин Биърд Бадинг от Глостършир, Англия, през 1830 г. На Бъдинг му хрумва идеята, след като вижда машина за обработка на плат в местна фабрика. Въпросният уред използвал режещ цилиндър с макара и остриета, за да премахва неравномерния косъм от повърхността на вълнен плат, като му придава гладко покритие.

Бъдинг вижда потенциал за използване на същата технология и при косенето на трева, затова разработва косачка с работна част във формата на макара, която разполага със серия от остриета, подредени около цилиндър. 

През 1832 г. Бъдинг и неговият партньор Джон Фераби продават над 1000 косачки, изработвайки ги във фабриката Phoenix Iron Works. Двамата също лицензират други компании, които използват дизайна на тяхната косачка, за да развият идеята още повече.

Въпреки това, основният проект на Бъдинг е толкова добър, че в действителност подобренията на косачката за трева не са толкова много и прототипът все още се използва днес при модерни машини за косене.

*Интересен факт е, че 10 г по-късно се създават и косачки, които могат да бъдат прикачвани към животни/ животински впряг. През 1842 г. шотландецът Александър Шанкс изобретява косачка с ширина на работа 68 см, която бива теглена от пони. За да се избегне оставянето на вдлъбнатини в поляната от копитата, около краката на животното били увивани меки кожи.

Косачките за трева. Какво не знаете за тях?

Източник: pinterest.f

Косачките в края на 19-ти началото на 20-ти век

През 1859 г. Томас Грийн създава първата косачка с верижно задвижване. Това представлява голяма стъпка, тъй като верижното задвижване означава по-лека машина, което допълнително намалява усилията по време на работа. Първата косачка на Грийн е моделът Silens Messor (прев. безшумна работа).

Първият патент на Съединените щати за косачка с макара е получен от Амария Хилс от Кънектикът през 1868 г. Само две години по-късно през 1870 г. Елууд Макгуайър от Индиана проектира косачка с избутване, подходяща за масовия потребител. По-леката и опростена машина става голям хит. Почти 30 г по-късно през 1899 г. американецът Джон Албърт Бър патентова косачката с въртящи се ножове и теглителни колела.

През 1902 г. Ransomes произвеждат първата косачка за трева, задвижвана от бензинов двигател с вътрешно горене. Машината дава знак за началото на комерсиалното производство на бензинови косачки в Обединеното кралство.

В САЩ бензиновите косачки се появяват за първи път през 1915 г, а през 1922 г компанията Ideal Power Lawn Mower Company представя първия в света самоходен градински трактор, известен като „Триплекс“. По-късно Ideal е придобит от Indian Motorcycle Company.

Косачките за трева. Какво не знаете за тях?

Източник: istockphoto.com

***

Събития в биографията на косачката има и след това, но основното вече е постигнато – тези машини окупират пазара за градински уреди и се превръщат в неотменен помощник при поддръжката на всеки двор.

Те са идеалната машина за добра грижа за моравата пред къщата и изобщо за тревата в двора – гарантират бързи и ефективни резултати, косят равномерно и осигуряват естествено подобряване на здравословното състояние на тревната маса.

Косачки за трева  вече можете да намерите както във всички  физически, така и в водещи онлайн магазини за градинска техника като https://www.onlinemashini.bg/cat/108/gradinska-tehnika/751/kosa4ki-za-treva.

Магазини като onlinemashini.bg могат да Ви предоставят отлични условия за покупка, като там ще намерите и изключително широка гама косачки за трева. Ще получите изгодни оферти, гаранция до 3 години и безплатна доставка за поръчки над 70 лв.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *