Денонощни заеми – що е то?

Колкото и да правим планове, не е възможно да предвидим всичко. Поради тази причина, когато изникнат неочаквани разходи и нужди, не винаги сме подготвени с допълнителни пари. 

Такъв тип нужди могат да бъдат спешен ремонт на автомобила, неотложни медицински разходи, ремонт на основен уред вкъщи.

В тези моменти е важно да запазиш самообладание, защото има решение. Кредитните компании осъзнават възможността от възникване на спешна нужда от пари и поради тази причина започват да предлагат решение или т.нар. „денонощни заеми“. 

Точно в тези моменти, в които имаш нужда от пари по спешност – денонощните заеми са нещото, което може да помогне. 

Какво представляват денонощните заеми?

Под понятието „денонощни заеми“ често се има предвид кредит, които може да бъде заявен по всяко време на денонощието. 

Денонощни заеми - що е то?Източник на изображение: AdobeStock

По-често този вид денонощни бързи кредити се предлагат от небанковите финансови институции. 

Те може да предлагат не само достъпно онлайн кандидатстване 24 часа 7 дни в седмицата, но и сравнително по-бързо одобрение от това, което банките могат да предложат. 

Някои компаниите дават изключително бързо становище, а парите могат да бъдат при теб в рамките на няколко часа или на следващия ден. 

Това променя представата, че тегленето на кредит трябва да бъде времеемка процедура, която е обвързана с работното време на съответната финансова институция. 

Друг позитив на денонощните бързи заеми, предлагани от небанковите финансови институции е липсата на изискване да се предоставят безброй документи. 

В повечето случаи сайтовете и системите за оценка на риска на кредиторите са създадени с мисъл за удобството на потребителите и спестяват най-ценния ресурс в ежедневието – време. 

Трябва да знаеш обаче, че има една уловка зад т.нар. „денонощни заеми“. Макар те да могат да биват наричани денонощни заради това, че могат да бъдат заявени 24/7, в неработните часове или в почивните дни, времето за обработване на заявките може да бъде по-дълго. 

Това от своя страна може да доведе до забава в получаване на така необходимите средства. 

За да прецениш дали кредитите 24/7 онлайн са решението на твоите нужди, нека разгледаме какви са плюсовете и минусите им. 

Плюсове и минуси на заемите 24/7

Най-големите предимства на денонощните кредити са:

  • Възможност да бъдат заявени по всяко време на денонощието 7 дни в седмицата;
  • Възможност за кандидатстване изцяло дистанционно;
  • По-често имат улеснени изисквания за кандидатстване;
  • Бързо разглеждане и евентуално одобрение на заявката;
  • Бързо превеждане на необходимите средства.

Въпреки многото предимства на денонощните бързи заеми, те може да имат и някои негативи като: 

  • По-често има лимит на размера на сумата на кредита;
  • По-кратки срокове за връщане на заема – може да бъде от няколко седмици до няколко месеца. Зависи от финансовата институция и избрания тип кредитен продукт; 
  • Този тип заеми може да имат по-високи лихви и такси. Ето защо, колкото и спешно да ти трябват парите, отдели необходимото време да прочетеше условията на кредита, за който кандидатстваш.

Важно е да имаш предвид всички тези предимства и недостатъци на денонощните онлайн кредити, за да направиш разумен избор спрямо нуждите и възможностите си. 

Има ли алтернатива на денонощните заеми?

При спешна нужда от пари, най-бързият кредит е вече одобреният. Как обаче е възможно винаги да разполагаш с допълнителни средства? 

Отговорът е – с правилния финансов инструмент, а именно – кредитната карта. 

Кредитната карта на практика е вече одобрен кредит, които стои в портмонето ти и чака да бъде „усвоен“ при нужда. Разбира се, ако имаш спешна нужда от пари, издаването на кредитна карта може да бъде малко по-времеемко, но веднъж когато картата е при теб, можеш да я използваш винаги, когато ти трябват допълнителни пари. 

Това, което вероятно ти минава през ума са таксите за обслужване, които много карти имат. „Аксес Файнанс“ АД има решение на този потенциален недостатък на кредитния инструмент – кредитна карта Бяла Карта. Тя е гъвкава и удобна, има кредитен лимит до 3000 лева и няма годишна такса за обслужване на картата, няма такси и при теглене на пари от банкомати в страните от Европейския съюз, както и при плащане на ПОС терминал или онлайн. 

Това на практика означава, че ако не използваш картата, тя няма да ти струва абсолютно нищо. В същото време, когато ти потрябват спешно пари, можеш да използваш необходимата сума в рамките на одобрения ти кредитен лимит. 

Веднъж получиш ли одобрение, можеш да разполагаш с наистина „денонощен заем“, на който можеш да разчиташ винаги, когато ти потрябва.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *