Обмисляш ли да се занимаваш с мотокрос?

Ако искаш да се впуснеш в мотокрос приключения, има и други неща освен смелост и любовта към адреналина, които ти трябват. Сред тях е мотокрос облеклото. То се състои от няколко задължителни елемента – каска, ръкавици, мотокрос яке, мотокрос панталони и протектори. 

Макар и завладяващ спорт, мотокросът може да бъде много опасен. Нека ти помогнем да избереш правилното мотокрос облекло, което да те запази здрав по време на офроуд маневрите. 

Обмисляш ли да се занимаваш с мотокрос?

Източник на изображението: freepik.com

Мотокрос каска

Мотокрос каската е едно от най-важните защитни облекла. Когато е поставена правилно, тя може да ти спаси живота. Предназначението ѝ е да предпази лицето и главата ти, като основната разлика с обикновените мотоциклетни каски, е отворът за очила и допълнителната защита на брадичката. Тя служи за предпазване от камъчета и отломки, изхвърлени от другите мотоциклетисти. 

Една от най-важните характеристики, за които трябва да провериш, е сертификат за европейско одобрение. Това означава, че каската е висококачествена и е преминала успешно тестовете за безопасност. 

Не забравяй, че каската трябва да пасне перфектно на главата ти, без да я стяга прекалено много, но и без да се усеща хлабаво. Когато тя е нова, е възможно да се усеща по-стегната, тъй като още не е слегнала. 

Към каската си трябва да добавиш и мотокрос очила, които да предпазят очите ти и да подобрят видимостта ти. Когато ги избираш, носи със себе си и каската, за да прецениш по-добре дали са точните очила. 

Облекло за мотокрос

Дрехите за мотокрос са не само естетически привлекателни, но и се грижат за твоята безопасност. Блузите и панталоните са изработени от устойчиви на разкъсване материи, които да те предпазят от порязвания от драскотини. Подплатени са на лактите и коленете за допълнителна защита. 

Облеклото за мотокрос е създадено от дишащи материали, които да отвеждат потта. Обикновено са от полиестер. 

Не забравяй и ръкавици. Те трябва да пасват перфектно на ръцете ти, затова като ги сложиш, свий пръстите си все едно хващаш волан и оцени дали са ти комфортни. Нужно е ръкавиците да предлагат добра защита на дланите и на кокалчетата. 

Протектори за мотокрос

Бронята за мотокрос подсигурява защита на гърдите, раменете и бъбреците. Повечето якета за дисциплината също подобряват сигурността в тези области. 

За допълнителна безопасност, помисли за защитна яка, която да предпазва шията ти, правейки удара върху врата и шийните прешлени по-лек. 

Наколенките служат, за да предпазват ставата от удар със земята, в случай на сблъсък или от отломки. Макар и панталоните също да служат за защита, наколенките ще я повишат. Ролята на налакътниците е същата, тъй като в случай на инцидент ръцете инстинктивно се вдигат нагоре и налакътниците ще поемат удара при приземяването. 

Ботуши за мотокрос

Заедно с каската, ботушите са най-важната част от екипировката за мотокрос, от която се нуждаеш. Неслучайно те са и най-скъпата част от мотокрос облеклото. Те предпазват не само краката и глезените, но и пищялите и прасците. 

Обикновено са изработени от естествена кожа с пластмасови пластини, въпреки че някои модели е възможно да имат стоманена подметка и подсилване на петата от TPU. 

Към ботушите можеш да добавиш и чорапи за мотокрос, които предотвратяват появата на мехури и дават допълнителна подкрепа на най-уязвимите части от ходилото. 

Най-важният съвет, който можем да ти дадем при избора на мотокрос екипировка, е да не правиш компромис с удобството си. Малките детайли, които са ти неудобни при пробата, ще ти бъдат много некомфортни, когато се качиш на мотоциклета си. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *