Страст, която започва от детството. Защо е важно колоезденето за децата?

Колоезденето е спорт, който не натоварва ставите, укрепва имунната и сърдечно-съдовата система и подобрява дишането. То тренира сърдечния мускул така, че да бъде силен и да е устойчив на умора. Освен това предотвратява затлъстяването и развитието на диабет тип 2 при малки и големи. 

Шансът обаче детето ви да кара колело не само докато е малко, но и когато порасне, се повишава, ако то започне от ранна възраст. Първоначално с детско колело, а после и с велосипед. Научете в статията с какво колоезденето е полезно за детското развитие и защо да включите в ежедневието на детето си. 

Страст, която започва от детството. Защо е важно колоезденето за децата?

Източник на изображението: pexels.com

Заседналият начин на живот и значението от колоезденето  

Все повече деца страдат от инсулинова резистентност, която е причинена от заседнал начин на живот и неправилно хранене. Когато на това състояние не му се обърне внимание, то може да доведе до диабет тип 2. За щастие, има приятен и полезен начин да предотвратите всичко това – колоездене. 

Както споменахме, спортът подобрява метаболизма захарите и мазнините и се бори с наднорменото тегло, без да натоварва излишно ставите. Освен това колоезденето може да е от полза на най-младите да укрепят мускулите си и да подобрят тонуса си.

Колоездене срещу бягане

За разлика от бягането, колоезденето не натоварва коленете, бедрените стави и глезените, тъй като 50% от телесното тегло се прехвърля върху седалищните части, които са на седалката. При бягането това съвсем не е така. То оказва прекалено голям натиск върху развиващите се в момента стави и мускули. 

Продължителното каране на велосипед помага на децата да растат правилно. То поддържа стойката им, развива у тях бързи рефлекси, чувство за баланс и ловкост. 

Колоезденето, децата и психологията

От психологическа гледна точка, велосипедът е символ на свободата. Това е така, защото много често той е първото средство, с което се придвижваме самостоятелно. Карането на колело повишава чувството за отговорност и уважение към правилата, включително и тези за движение по пътищата. 

Децата подобряват самочувствието си от тази самостоятелност, което им помага да общуват с лекота и да не се страхуват от трудностите.

Коя е най-добрата възраст за започване?

Структурирането на човешкия мозък, макар и да е непрекъснато през целия живот, е изключително бързо през детството. Това означава, че уменията, които не упражняваме и не развиваме в първите години от живота, ще ни е по-трудно да ги придобием по-късно. Поради тази причина е важно да мотивирате детето си да започне възможно най-рано да кара колело.  

Около 2-годишна възраст детето ви вече може да започне с детско колело без педали, за да развие уменията си за баланс. След това с лекота ще се осъществи естественият преход към колелото с помощни колела. Когато детето се почувства достатъчно уверено, то самичко ще поиска да премахне помощните колела. Това обикновено се случва около 5-годишна възраст. 

Съвети за безопасно каране на велосипед

Има някои правила за безопасно колоездене, които могат да предпазят не само детето ви, но и вас от неприятни травми. От съществено значение е да се използва каска, която да защити главата. 

Също така е за предпочитане да първите опити с велосипед да се направят на алея за велосипедисти, далеч от автомобилите, но не и на детската площадка. Това е така, защото там има риск детето ви да блъсне другите дечица, докато още се учи.  

След като мъникът ви се научи да кара колело, нека то кара пред вас, а вие след него. Така ще можете да го наблюдавате и да контролирате движенията му, както и да му давате указания за маневри.  

Спазването на тези съвети може да направи колоезденето единствено източник на здравословен, образователен и социален начин на живот. 

Ако се чудите кога е правилният момент да закупите детско колело на детето си, приемете тази статия за положителен сигнал за действие. В добрите детски магазини ще намерите редица модели, които да отговарят на различните  възрасти и умения на мъниците. Дизайните им също не са за изпускане.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *