Как да изберем подходящ овлажнител за въздух?

След поредната зима, в която цялото ви семейство се оплаква от кашлица, сухота в гърлото, запушени синуси и влошен сън, сте взели решение да откриете откъде идват всички тези проблеми. Установили сте, че в основата на целия този дискомфорт стоят ниските нива на влажност на въздуха в жилището ви. Разбрали сте още, че ако искате семейството ви да се чувства добре следващата зима, стойностите на влажност в помещенията не трябва да падат под 40% и не трябва да надвишават 60%. 

Затова търсите овлажнител за въздух, който да ви осигури препоръчителните нива на влажност от 40 до 60%.  Но ето ви още едно препятствие. Този вид домашни уреди се предлагат в толкова голямо разнообразие, че се чувствате леко изгубени сред всички модели и характеристики.  

Овлажнител за въздух - как да изберете подходящия?

Овлажнител за въздух – как да изберете подходящия?

За да можете не само уверено да влезете в магазина и да закупите подобен уред, но и да сте сигурни, че сте направили точния избор, преди това трябва да си зададете следните въпроси:

  • Кой вид ще отговори на потребностите на семейството ми?
  • Каква площ искам да овлажнявам?
  • Какви функции да търся в моя уред за овлажняване на въздуха?

Кой вид ще отговори на потребностите на семейството ми?

За да прецените кой овлажнител за въздух ще ви е полезен, първата стъпка е да се запознаете с основните видове и технологията, с която произвеждат влагата И ето първата добра новина. Въпреки огромното разнообразие от модели и размери, според технологията си на произвеждане на влага тези уреди се делят на изпарителни и ултразвукови овлажнители.

Изпарителен овлажнител (студена мъгла)

Този вид уреди насищат въздуха с влага с помощта на вграден вентилатор. Той засмуква въздуха в уреда, прекарва го през потопен във водата филтър и го изкарва обогатен с водни частици. Това са модели, консумиращи много малко енергия, безопасни са, овлажняват добре, справят се с праха и бактериите във въздуха и можете да ги закупите на добри цени. Минусът им е, че заради наличието на вентилатор са малко по-шумни. Но  можете да се справите с това,  ако се спрете на модел със sleep режим, при който нивата на шум са значително по-ниски. 

Ако търсите овлажнител, който може да поддържа препоръчителните нива на влажност и да овлажнява помещения с различна квадратура, препоръчваме ви да се спрете на изпарителен овлажнител със студена мъгла.

Ултразвуков

Това са най-тихият вид, тъй като овлажняват въздуха чрез вибрации, които се произвеждат от мембраната, с която са оборудвани. Тъй като са изключително тихи са много подходящи за детска стая или спалня. Освен това консумират малко енергия, едни от най-евтините уреди са и са напълно безопасни. Минусите им са: невъзможност да овлажняват помещения до 10 квадрата и трудното поддържане на  нивото на влага над 40%. 

Ако искате да използвате уреда за ароматерапия, ултразвуковите модели са добър избор.

Каква площ искам да мога да овлажнявам?

Каква площ искам да мога да овлажнявам?

Важно е да знаете размерите на помещението, което искате да овлажнявате тъй тези уреди работят най-ефикасно, когато производителността им отговаря на размерите на стаята. Като знаете, че овлажнител с производителност от 200 ml/h може да овлажни ефективно въздуха в помещение с размери до 20 кв. м. можете да пресметнете каква производителност ви е нужна за квадратурата на вашата стая или жилище. Ако пък ви е трудно да се справите с пресмятането, можете да погледнете описанието на продукта, където е посочена квадратурата, за която е предназначен. 

Функции, които да търся в овлажнителите със студена мъгла 

Автоматично изключване

Уредът спира да работи, когато остане без вода. Тази функция предпазва овлажнителя от прегряване.  

Поддържане на ниво влажност 

Голяма част от моделите разполагат с влагомери, които следят нивото на влажност във въздуха и се включват и изключват автоматично от нивото на влага в стаята се понижи или покачи. 

Нощем режим

Много полезна функция, особено ако искате да използвате уреда през нощта. Моделите с нощен режим светят в мека светлина и обикновено са оборудвани с шумозаглушител.

Таймер

Някой от моделите влагоуловители имат таймер за персонализация, който позволява да настроите уреда да работи по удобен за вас начин.

Автономост

Автономността зависи от размера на резервоара и е пряко свързана с продължителността на работа на овлажнителя. Казано иначе, колкото по-голям резервоар има вашия уред, толкова повече часове ще може да работи, без да се налага да доливате вода .

Как да изберем подходящ овлажнител за въздух?

Вече сте достатъчно подготвени да направите своя избор и да изберете овлажнителя за въздух, който ще отговори на нуждите на семейството ви.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *