Как да изберем магазин за бои?

Ако искате да ремонтирате дома си, един от най-добрите начини да започнете е като отидете в магазин за бои. Ако не сте сигурни кой цвят искате да използвате, започнете, като стесните избора си до два или три нюанса. Не се страхувайте да проучвате различни марки бои; всеки има уникална цветова перспектива и подход към цвета. В този ред на мисли, можем лесно да изберем подходящия магазин, според цветовете, които предлагат, а ето и няколко съвета как да изберем точния цвят за нас.

Цветове, които предизвикват усещане за уникалност

При избора на боя за дома цветът играе важна роля. Той задава настроението на стаята, както и предава определени послания. Например, оранжевото предизвиква вълнение, докато сивото предава скромност и комфорт.

Когато избирате цветове за една стая, не забравяйте, че всеки е различен и ще реагира различно на различните нюанси. Важно е да разберете, че има четири основни категории цветове, всяка с различен ефект върху нашето настроение. Основните категории цветове са нюанс, стойност и наситеност. Нюансът се отнася до мястото, където даден цвят попада върху цветното колело. Като цяло по-тъмните цветове имат повече черно, а светлите цветове съдържат повече бяло. Цветовете с високо съдържание на наситеност са богати и живи, докато тези с по-ниска наситеност са по-бледи.

Цветове, които си пасват със съществуващо обзавеждане

Когато избирате цвят на боята, ще искате да го съчетаете със съществуващото обзавеждане. Съчетайте цветовете с допълващи се тонове, за да направите стаята да изглежда по-светла. Допълнителните цветове могат да се смесват, за да се създаде по-тъмен нюанс или сенки. Попитайте експерта във вашия магазин за бои за съвет какви цветове биха работили заедно. Те могат също да смесват персонализирани цветове за вас. И както винаги, не забравяйте да вземете мостри от вашите съществуващи мебели и декор, когато избирате цвят на боята.

Преди да изберете цвета, който искате да използвате, трябва да създадете план за дизайн. Това означава да се вземат предвид другите характеристики на помещението, включително съществуващото обзавеждане и всякакви архитектурни особености. Трябва да помислите и за близките стаи. Като имате това предвид, ще стесните избора си. Цветовете могат да бъдат фокусна точка за една стая, така че помислете за обзавеждането и тъканите си, преди да вземете решение за цвета на боята.

Ако нямате предвид конкретна цветова схема, опитайте да почерпите вдъхновение от списания, мостри платове или произведения на изкуството. По този начин можете да стесните възможностите и да изберете цвят на боята, който им пасва най-добре. Ако не сте сигурни какъв цвят искате, направете табло за настроение от цветовете, които ви вдъхновяват. Ако цветовата схема изглежда страхотно в ума ви, вие сте на прав път.

Цветове, които не са твърде ярки

Светлината и нюансите на цвета ще повлияят на усещането и атмосферата в стаята. Светлите стаи получават повече непряка слънчева светлина, докато тъмните стаи получават по-малко. Освен това осветлението в стаята е важно. В зависимост от позицията на прозореца, слънчевата светлина ще бъде ярка или слаба. В такъв случай изсветляването на цветовете ще подобри цялостното усещане в стаята. Съобразете се и с цвета на стените, ако се намират в стая с източно изложение.

За собствениците на магазини за търговия на дребно изборът на перфектния цвят на боята е важен. Въпреки че жълтите нюанси не са подходящи за всеки тип клиенти, те могат да помогнат за създаването на успокояваща среда за малки деца. Ако продавате бебешки продукти, може да изберете светлорозов цвят, който е мек и спокоен, но все още достатъчно ярък, за да привлече младите купувачи. Ако продавате екологични продукти, зеленото е отличен избор на цвят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *