Ползите на хляба от лимец

Лимецът, познат още като спелта, е специален вид пшеница, който е един от най-рано култивираните зърнени култури. Има много предимства на различните видове хляб от лимец, а най-хубавото е, че много хора с хранителни алергии могат да го усвояват без проблем. Съдържа повече фибри, има по-ниско съдържание на глутен и има високо съдържание на протеини и фибри. Това е чудесен избор за хора с компрометирани черва и тези, които искат да ограничат глутена. В тази статия ще разгледаме какви са ползите на хляба от лимец, особено за хората с алергии.

Фитинова киселина

Фитиновата киселина присъства естествено в повечето растителни храни. Въпреки това, тя може да попречи на усвояването на други хранителни вещества в тялото. Поради тази причина е важно да се избягват храни, съдържащи големи количества от киселината. Въпреки това, консумацията на зърнени храни, които съдържат фитинова киселина, може да подобри вашето здраве.

Спелтата съдържа високо ниво на фибри, които понижават холестерола. Също така, помага на храната да преминава през храносмилателния тракт по-бързо, което може да помогне за предотвратяване на рак на червата. Освен това съдържа висока концентрация на протеини. Съдържанието на протеин в него варира от единадесет до петнадесет процента и съдържа всичките девет основни аминокиселини. Структурата му е крехка и водоразтворима, което го прави лесно смилаем.

Ползите на хляба от лимец - спелта

Високо съдържание на фибри

Хлябът със лимец е отличен източник на диетични фибри. Това важно хранително вещество помага за регулиране на нивата на кръвната захар и може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2. Освен това, помага за подобряване на здравето на червата и за повишаване на имунитета. Храните с високо съдържание на фибри също са чудесен начин за контролиране на теглото. Въпреки това, диета с високо съдържание на фибри трябва да се разглежда с повишено внимание, тъй като съдържа глутен, което може да бъде проблематично за тези с целиакия или чувствителни стомаси.

Спелтата е древно зърно, което има подобни хранителни свойства на обикновената пшеница. Съдържа повече разтворими фибри, протеини и основни витамини. Хлябът от лимец е отличен източник на диетични фибри, които забавят храносмилането и помагат за предотвратяване на скокове на кръвната захар след хранене. Освен това фибрите от пълнозърнести храни могат да подобрят здравето на добрите бактерии в храносмилателната система и да намалят възпалението.

Високо съдържание на протеини

Хлябът със спелта е чудесен източник на протеини. Съдържа 14% повече протеин от пшеницата и 8% повече от ръжта. Освен това, съдържа всичките девет основни аминокиселини, които тялото не може да произведе. Освен това съдържа много основни хранителни вещества, включително желязо, магнезий и цинк.

Спелтата съдържа повече фибри от пшеницата, което може да предотврати проблеми с храносмилането. Предотвратява газове, подуване на корема и диария. Освен това високото съдържание на фибри в спелтата я прави отличен избор за хора, склонни към запек.

Ползите на хляба от лимец - снимка

Нисък гликемичен индекс

Брашното от спелта е чудесна алтернатива на пшеничното брашно и може да се използва в рецепти за печене. Ниското му съдържание на глутен означава, че можете да направите вкусен хляб, без да се притеснявате. Освен това, брашното от спелта не се нуждае от толкова вода, колкото пшеничното брашно. Всъщност имате нужда само от около 3/4 от количеството вода, изисквано в рецептата.

Спелтата има подобни хранителни ползи като обикновената пшеница, включително по-нисък гликемичен индекс, по-високи количества протеини и важни витамини и минерали. Пълнозърнестият лимец съдържа много фибри, които помагат за забавяне на храносмилането и намаляват скоковете на кръвната захар след хранене. Фибрите също могат да намалят възпалението и да подобрят здравето на добрите бактерии в червата.

Добър източник на желязо

Хлябът с лимец съдържа високи нива на диетични фибри, които натрупват изпражнения и помагат за придвижването на храната през храносмилателния тракт. Това предотвратява запек и помага за контролиране на газове, подуване на корема и диария. Липсата на фибри в диетата може да доведе до лошо здраве и лошо качество на живот.

Високото съдържание на желязо и мед в спелтата помага за укрепване на имунната система. Това засилва притока на кръв в цялото тяло, което увеличава енергията и метаболизма. Спелтата също помага за предотвратяване на анемия, като насърчава синтеза на червени кръвни клетки.

Хляб от лимец - ползи

Добър източник на витамин Е

Брашното от спелта има подобен хранителен профил като пшеничното, но е по-усвоимо. Освен това, съдържа повече незаменими аминокиселини и витамини от пшеницата. Също така е добър източник на диетични фибри. Въпреки това е скъпо и може да не е подходящо за хора на безглутенова диета.

Спелтата съдържа приблизително 45% повече витамин Е от обикновената пшеница. Той действа като мощен антиоксидант, предотвратявайки увреждането на клетките на тялото от свободните радикали. Той също така насърчава здравословната функция на кръвообращението и подпомага съсирването на кръвта. Може също така да намали симптомите на предменструален синдром и някои форми на рак на гърдата. Спелтата съдържа високо водоразтворимо съдържание, което позволява да се използва като брашно и заместител на други зърна.

В случай, че и вие искате да замените традиционния хляб с по-здравословна алтернатива, заложете на Симид – една от най-популярните марки за хляб и хлебни изделия в България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *