Варена царевица – вкусът на детството и щастието!

Кой не е обожавал като дете златните кочани варена царевица, толкова ароматни и вкусни? В последните години сладката или още захарна царевица намира все по-често място и на трапезата на възрастните и не е запазена територия само на децата. Използваме я за гарнитура и при приготвяне на салати или други ястия.

Затова и интересът към нея от страна на градинарите е все по-голям и търсенето сред клиентите ни определено нараства всяка година. При нас ще намерите разнообразие то семена за сладка царевица, а също и съвети как да я отглеждате

Варена царевица – вкусът на детството и щастието!

Източник на изображение: Pixabay.com

Защо сладка царевица?

Освен невероятния вкус тя е и изключително полезна. Сладката царевица е източник на лутеин и зеаксантин, два фитохимикала, които се грижат за здравето на очите. Неразтворимите фибри пък се грижат за добрите бактерии в червата и подобряват храносмилането. Доставя ни също витамини от група В, витамин С, желязо, калий и протеин. Друго нейно предимство е, че както и да решите да я приготвите печена или варена тя ще се сготви изключително бързо. Освен това царевицата е източник на устойчиво нишесте – бавно разградими въглехидрати, които благоприятстват добрата чревна флора и могат да помогнат с контрола върху килограмите.

Царевицата е наситена с витамини от група В (B3, B5, B6, B9), Е, А, РР. Те действат благоприятно върху състоянието на кожата и косата, помагат в борбата с депресията. Зеленчукът е богат източник и на микроелементите калций, фосфор, магнезий и други

Варена царевица – вкусът на детството и щастието!

Източник на изображение: Pixabay.com

Сеитба

Сладката царевица се отглежда чрез директна сеитба. Семената се засяват от април до края на юни. Най-важното условие обаче е почвата да бъде достатъчно добре затоплена – над 12 градуса на дълбочина поне 10 см. Може да засеете царевицата на редове или на гнезда. Друго важно условие е, да не смесвате полетата със сладката царевица с тези на фуражната. Те трябва да са на минимум 500 м разстояние, за да няма проблем с опрашването. 

Съвети при отглеждане

Редовното прекопаване влияе ползотворно на доброто развитие на царевицата, затова не бива да пропускате тази процедура. 

Друго важно условие е да осигурите достатъчно влага на царевицата, за да може кочаните да са сочни и вкусни. 

Момент изискващ повишено внимание е прибирането на реколтата. Това трябва да става в млечна зрялост. При достигане на пълна зрялост на кочаните при сладката царевица, периодът на беритба е 3-4 дни, в които те запазват качеството си. Сладката царевица може да се консервира, замразява и вари.

През вегетацията е добре да подхраните царевицата. Много е важно да й осигурите цинк, бор и калций. При нас ще намерите специални торове с повишено съдържание на тези елементи, за да сте сигурни, че вашите растения ще се развиват правилно и че ще ви зарадват с богата реколта.

Варена царевица – вкусът на детството и щастието!

Източник на изображение: Pixabay.com

Декоративна функция

Царевицата може да ви помогне и при оформянето на градината. Тя може да се използва изключително успешно като преграда между отделните култури. Също така с нея може да оформите граници или да я засеете до оградата и да ви предпази от любопитни погледи. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *