Всичко за осветлението на автомобила

Светлините на автомобила изпълняват три основни функции – те ни помагат да виждаме пътното платно, да бъдем видени от другите пътници на движението и да информираме всички шофьори за намеренията ни при завой, паркиране, натискане на спирачки и др.

Основни видове автомобилни светлини

Къси и дълги светлини (фарове) – Късите светлини се използват за осветяване на пътя пред вас на кратки разстояния, докато дългите светлини осигуряват по-дълъг обсег на осветление за по-голяма видимост. Обикновено се превключват между тях, за да се придаде подходяща видимост при нощни пътувания.

Всичко за осветлението на автомобила

Източник на изображение: pexels.com

Светлини за задно движение – Тези светлини осветяват пътя зад вас и се използват, когато задвижвате назад. Те помагат на водачите, които следват вашия автомобил, да разберат вашите намерения.

Спирачни светлини (стопове) –  Те се активират при спиране и предупреждават водачите зад вас за това. Спиращите светлини са ярки и лесно забележими.

Габаритни светлини – Габаритните светлини са обикновено включени по време на движение и служат за маркиране на размерите на автомобила, така че другите водачи да могат да го забележат и преценят пространството, което заема.

Мигачи (светлини за свиване) – Тези светлини се използват, когато водачът сигнализира своите намерения за завиване наляво или надясно. Те се включват в последователност и сигнализират на другите водачи за предстоящото движение.

Аварийни светлини – Те се използват за бързо предупреждение на другите водачи, че автомобилът се намира в аварийна ситуация или стои настрани. Обикновено се активират с бутона за аварийни светлини и предоставят бърз сигнал на опасност.

Светлини за мъгла – Те се използват, когато видимостта е силно ограничена поради мъгла, дъжд или сняг. Светлините за мъгла са ниско разположени и предназначени да проникват под облаците и мъглата.

Светлини за номер на автомобила – Тези светлини осветяват номерната табела на автомобила и я правят видима за другите водачи и полицейски служители.

Това са някои от основните видове светлини на автомобила, като всеки от тях има своята специфична функция за безопасност и видимост на пътя.

При покупка на този вид автомобилни консумативи, първото което трябва да решите е от какъв тип източник на енергия се нуждаете, а те са няколко:

Халогени

Халогенните крушки са един от най-разпространените видове авто крушки за осветление. Те използват халогенни газове, като халоген или йод, за да увеличат ефективността и продължителността на светлината.

H1, H3, H4, H7, H11 – Това са различни типове халогенни авто крушки, които се използват за фарове на автомобили. Те имат различни размери и форми на цокъла, които са съвместими с определени модели и марки автомобили.

HB3, HB4 – Те се използват за дълги и къси светлини. Те са по-ярки от стандартните халогенни крушки и осигуряват по-добра видимост на пътя.

H8, H9, H10, H16 – Те се използват за светлини за мъгла. Те осигуряват по-широко и ниско разпръскване на светлината, което помага за по-добра видимост при мъгла, дъжд или снеговалеж.

PY21W, P21W, P21/5W – Те се използват за светлини за мигачи и стопове. Те осигуряват ярка и видима светлина при задействане на сигналите за спиране, завиване или промяна на посоката.

Ксенони HID

Ксеноновите (High-Intensity Discharge) крушки са вид осветление, което използва високоинтензивно разреждане на ксенонов газ, за да произведе ярка и бяла светлина. Те са по-ярки от стандартните халогенни крушки и предлагат по-добра видимост на пътя. 

Яркост – осигуряват значително по-ярка светлина в сравнение с халогенните крушки. Това помага за по-добра видимост на пътя, особено при нощно шофиране или в условия с намалена видимост.

Цветна температура – предлагат различни цветни температури, които варират от топло бяло до студено синьо. По-ниските цветни температури (например около 4300K) предлагат по-близка до дневна светлина, докато по-високите цветни температури (например около 6000K или повече) предлагат по-студен и синьо-бял оттенък.

Енергийна ефективност – са по-енергоефективни от халогенните крушки, което означава, че изразходват по-малко енергия за производство на същата яркост на светлината. Това може да помогне за по-дълъг живот на батерията на автомобила.

Живот на крушката – имат по-дълъг живот в сравнение с халогенните крушки. Обикновено те могат да издържат между 2000 и 3000 часа, което е значително по-дълго от средната продължителност на халогенните крушки. 

LED

LED (Light Emitting Diode) крушките са модерен и енергоефективен вид осветление, което използва светодиоди за производство на светлина. Те са все по-популярни в автомобилната индустрия поради своите много предимства. 

Енергийна ефективност – те са изключително енергоефективни и използват значително по-малко енергия в сравнение с традиционните халогенни или ксенонови крушки. Това помага за по-дълъг живот на батерията на автомобила и намалява консумацията на гориво.

Яркост – Въпреки че те са много по-малки от халогенните или ксеноновите крушки, те предлагат изключително ярка светлина. Това ги прави идеални за използване при фаровете, мигачите, стоповете и други светлини на автомобила.

Дълъг живот – те имат изключително дълъг живот, който може да достигне до 50 000 часа или повече. Това означава, че рядко ще трябва да ги сменяте и ще спестите пари за редовна подмяна на крушките.

Бързо включване – LED крушките се включват мигновено, без да има нужда от време за загряване, както при халогенните крушки. Това ги прави по-безопасни и удобни за употреба.

Разнообразие от цветове – предлагат се разнообразие от цветове, включително бяло, топло бяло, студено бяло, синьо, червено и други. Това ви позволява да изберете крушки, които отговарят на вашите предпочитания и стил на автомобила.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *