Как да се храним здравословно през различните възрасти

С преодоляването на границите на хормоналната криза се променя физическото и психо-емоционалното състояние на човек. Ето защо изобщо не е чудно, че нашият организъм има потребност от различни видове храни.

След 18-20 години

Това е период на жизнена дейност, когато човек се втурва към гастрономически крайности – някои на фона на лични преживявания страдат от повишен апетит, а други губят интерес към храната. В този период е добре да се набляга на млечни продукти, за да стимулира и подпомага растежа на костите. Алкохолът и твърдите диети нямат място.

След 30 години

Тогава организмът се нуждае от богати на минерални и витаминни елементи, антиоксиданти. Стресът е основният провокатор, който променя апетита на човека. Протеинът е необходим за мускулна маса, но е добре да бъдете внимателни с млечните продукти. Насищането с протеини трябва да е равномерно през целия ден.

Препоръчително е да готвите бъркани яйца или омлет за закуска. Изварата е идеална пък за обяд. Обядът може да бъде разнообразен със зеленчукова салата, супа и риба, а десертът да се състои от плодове. За закуска ще ви трябват плодове, а за вечеря можете да ядете зеленчуци, постно месо или пиле. Дневният прием на калории за е 2000 kcal и 3000 kcal съответно за жени и мъже.

След 40 години

В този период се набляга на борбата с депресивните симптоми и емоционалното претоварване. Можете да попълните запаса от серотонин с овесени ядки, птици, риба, червена чушка, малки порции шоколад. Предпочитат се зеленчуците, които осигуряват ситост и не трупат калории.

Овесената каша или тази от елда са перфектни за закуска. Ястията могат да се подправят с бадеми или кедрови ядки. Обядът следва да е от разнообразни плодове и зеленчуци, супи на зеленчукова основа, пилешко или пуешко. Добри примери за вечеря са рибните ястия от нетлъсти риби със зеленчукова гарнитура. В сравнение с предишната група калориите трябва да са по-малко – извадете от горните норми от 500 до 800 kcal.

Над 50 години

Тялото има нужда от фибри за подобряване на храносмилането, предотвратяване на запек, стимулиране на премахването на холестерол и токсини. Хапвайте до 600 g зеленчуци и 400 g асорти плодове и плодове дневно. Тъй като състоянието на костите и ставите се влошава, трябва да премахнете излишната сол от диетата. Препоръчително е да консумирате извара с 2,5% мазнина всеки ден.

Източник: Всички рецепти

Заедно с периодично прекарваните гладни дни, трябва да ограничите употребата на прекалено наситени бульони, мазни меса и рибни продукти. Твърде тлъстите супи се заменят с бульони със зеленчуци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *