Как осветлението може да ви помогне да отдадете имот под наем

Осветлението е ключов елемент от средата, ако искате да отдавате под наем апартамент. За някои наематели светлината е основен приоритет, така че задължително трябва да обърнете внимание на лампите. Дори ако естествената светлина в апартамента ви не е твърде много, с осветлението на Lightluxury, може да превърнете мястото в търсено и предпочитано място за живеене. Съществуват начини да осветите пространството си с минимални усилия и време. Нека да видим кои са те.

Защо ви е необходима добра светлина?

Ако някога сте се чувствали малко мрачни, когато лятото и есента отстъпват място на по-кратките зимни дни, то тогава знаете какво влияние оказва слънчевата светлина върху настроението. Естествената светлина в апартамента или къщата е полезна не само за приема на витамин D, но и може да промени начина, по който възприемате пространството.

Непрозрачните прозорци, натрапчивите мебели и тъмните цветови палитри могат да накарат пространството да се усеща по-малко, отколкото е. В случай обаче, че не разполагате с голямо количество естествена светлина, то ще трябва да поставите добро осветление, за да използвате максимално помещението.

Идеи за осветление

Какво осветление да сложите в дневната?

Боядисайте стените си в по-светъл цвят. Стените обхващат най-голямата площ във всяка стая, така че свеж нюанс на бялото ще отвори помещението. Същото важи и за мебелите. Ако в помещението има тъмен текстил или мебели от тъмно дърво, помислете дали да не ги боядисате и претапицирате. Ако имате ценни дървени мебели, които не искате да боядисвате, можете да изсветлите външния вид на дървото.

Добавете подови лампи, за да подсилите осветлението в дневната. Не е тайна, че горното осветление понякога не достига до всеки ъгъл. За да добавите малко по-приятни за окото светлини в стаята, помислете за стоящи подови лампи, които сочат към тавана. Те ще добавят визуално височина на помещението. Поставете килим в светъл цвят, ако искате пък да отвлечете вниманието от тъмните дървени подове.

Какво осветление да сложите в трапезарията?

Окачете полилей за привличащо вниманието осветление. С добавянето на висящо осветително тяло ще добавите както привлекателен дизайнерски елемент, така и допълнително осветление.

Поставете лампите на стратегическо и безопасно място. Те могат да подобрят всяко пространство, особено трапезарията. Помислете за поставянето и на свещи на масата с различна височина и размер, за да увеличите силата на светлината и да направите масата в трапезарията изискана.

Една от тайните за повече осветление е да поставите мебели с по-тънки крака, които пропускат светлината през основата и намаляват визуалното въздействие. Също така се препоръчва и използването на лъскави и стъклени повърхности. Всичко, което не е матово и отразява светлината, ще помогне за отваряне на пространството.

Още съвети за по-практично осветление

Насочете мебелите си към източници на естествена светлина или поставете подовите лампи близо до тях. Това важи особено за спалнята и всекидневната. Опитайте се да поставите леглото си под прозорец или в близост до източник на светлина. До дивана пък задължително поставете подова лампа или малка настолна лампа.

Използвайте огледалата в своя полза. Правилният размер и правилното разположение на огледалото, може да направи пространството много по-голямо. Направете огледалото фокусна точка на стаята, за да отрази светлината и да отвори пространството.

Използвайте бели абажури и по-ярки крушки, когато избирате осветлението. Увеличете въздействието на осветителните тела, като смените тъмните или шарени абажури с бели. Можете също така да увеличите мощността на крушките или да промените цветната температура, за да увеличите силата на светлината.

лампа в трапезаря

Откажете се от тъмните завеси. Очевидно е, че искате да имате уединение в дома си, но преоценете непрозрачността и цвета на завесите и драпериите, за да пропускат повече светлина, като същевременно запазите личното си пространство.

Има и няколко други трика, които можете да използвате, за да направите пространството си по-светло.

  • Опитайте да използвате отворени рафтове в кухнята или в другите помещения, вместо затворени шкафове. Отворените рафтове намаляват визуалното въздействие върху стените и позволяват на светлината да се разпространява по-равномерно по повърхността.
  • Използвайте матова боя. Изглежда нелогично, нали? Бихте си помислили, че полугланцовата боя с нейния отразяващ блясък би помогнала за осветяване на пространството, но всъщност е точно обратното. Полугланцовата боя поглъща слънчевата светлина, докато матовата боя разпръсква светлината равномерно и може да помогне на пространството да се усеща по-отворено.
  • Не забравяйте да почиствате прозорците, абажурите и осветителните тела. Звучи очевидно, но кристално чистите абажури на осветителни тела могат да пропускат повече светлина. Дори да смятате, че осветителните тела са чисти, почистете ги добре от прах и с подходящи продукти. Може да забележите огромна разлика.
  • Естествената светлина може да изглежда като малък фактор, който трябва да вземете предвид, когато за първи път се нанасяте под наем или отдавате апартамент, но количеството естествена светлина в пространството може да повлияе на почти всичко.

Ако искате да разведрите обстановката, сменете цветовата гама с нещо светло и живописно. Боядисайте тавана си в бяло, разположете стратегически огледала и се уверете, че осветителните тела са чисти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *